Omgevingsmanager aan het werk bij Alliander

"Communicatie en brede kennis zijn het allerbelangrijkst”

Casper Helmes - Omgevingsmanager

Geschikte locaties vinden om het energienet uit te breiden, duurzame samenwerkingen realiseren én anticiperen op de toekomst. Als omgevingsmanager bij Alliander houdt Casper Helmes zich bezig met complexe trajecten. “Ik zit met veel verschillende mensen om tafel, met veel verschillende belangen. Goede communicatie daarin is heel erg belangrijk. En dat is precies wat mijn functie zo leuk maakt.”

Wil je weten wat een omgevingsmanager doet? Wat zijn werk zo leuk maakt? En hoe het is om te werken bij Alliander? Casper vertelt het je.

Casper, wat doet een omgevingsmanager? 

“In essentie ben je als omgevingsmanager geschikte locaties aan het zoeken om het energienet uit te breiden. Maar er komt wel veel bij kijken om dat voor elkaar te krijgen. Het begint met uitzoeken wat er nodig is voor een geschikte locatie. In samenwerking met een studieteam wordt er een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Je beoordeelt alle informatie uit de studie, over de omgeving en van betrokkenen. Met verschillende partijen stem je het traject af en je regelt planologische toestemming en vergunningen zodat er gebouwd kan worden. Ik ben daarnaast bezig met het grondeigendom, zodat ik zeker weet dat we het project kunnen uitvoeren. Als omgevingsmanager ben je de verbindende factor binnen al deze specialismen. 

Mijn dochter van 13 zei onlangs dat ze zich niet voor kan stellen dat ze mijn werk leuk zou vinden. Ik was volgens haar de hele dag met iedereen aan het praten. Dat klopt wel aardig, maar juist dat continu afstemmen en verbinden is wat ik zo leuk vind aan mijn werk.” 

“De belangen van de omgeving mee laten wegen, het gesprek met elkaar aangaan én dat je invloed hebt op de projectuitvoering, dat vind ik mooi.”

Casper Helmes, Omgevingsmanager

Waarom is jouw werk zo belangrijk? 

“Ons energienet zit op veel plaatsen vol en moet met grote spoed worden uitgebreid. Om dat te realiseren worden er op veel plekken transformatorstations bijgebouwd of uitgebreid. Maar om ze te kunnen neerzetten, heb je wel locaties nodig en daar houd ik me mee bezig. Net als samenwerkingen tot stand brengen met bijvoorbeeld gemeenten, want we kunnen niet zomaar aan het werk. Daar zit ook veel stakeholder management bij. Soms met verstrengelingen tussen wat er gebouwd moet worden en hoe de buitenwereld erover denkt. 

We proberen de transformatorstations zoveel mogelijk modulair te bouwen. Dat wil zeggen dat de maatvoering van de stations vastligt. Ook met de vormgeving proberen we eenduidig te zijn. Dit klopt niet altijd met wat een gemeente of omwonenden voor ogen hebben. Soms is een transformatorstation in de ogen van betrokkenen sowieso niet op de gewenste locatie welkom. Ook al heeft iedereen voordeel van een goede stroomvoorziening. Als omgevingsmanager moet je gemeenten, provincies en omwonenden kunnen enthousiasmeren en meenemen met projecten. 

Om zo’n project te realiseren, kom je met allerlei specialisten in verschillende disciplines in aanraking. Denk aan grondeigenaren, stakeholders, technici en juristen. De basis van dit werk is toch wel communicatie. Je moet samen met specialisten zoeken naar de optimale oplossing. Dat maakt mijn werk leuk. Hierdoor leer ik van alles.”

Waar ben je trots op?

“Op het transformatiestation in Oosterhout ben ik trots. Dat was een ontzettend complex traject. We kregen te maken met de gemeente, afstemming met TenneT, meerdere bedrijven en een ‘wachtlijst’ met klanten (denk aan bedrijven, een zonnepark en bouwprojecten) die geen vermogen konden krijgen. Daarvoor moest eerst het transformatorstation zijn gerealiseerd. Je bent er jaren mee bezig en dan komt het moment dat de realisatie begint. Met de realisatie houd ik me niet bezig, maar het is wel heel gaaf om te zien dat, waar je zo lang mee bezig bent geweest, er nu staat en in gebruik is genomen.” 

"Als omgevingsmanager heb ik vrijheid en verantwoordelijkheid. Plezier in het werk is voor mij de basis."

Casper Helmes, Omgevingsmanager

Groei door de energietransitie

“Sinds 2014 werk ik bij Alliander en sinds die tijd is er veel veranderd. Toen was het probleem dat het noodzakelijk uitbreiden van het net, met name in de ‘buitenwereld’ nog niet duidelijk was. Inmiddels weet iedereen wel beter, je hoeft het nieuws maar te volgen. Dat besef is van groot belang, want de grootte van de energietransitie en het tempo waarin het moet worden uitgevoerd, is enorm.

Gelukkig wordt de noodzaak en het nut steeds beter gezien, maar er wordt nog niet altijd naar gehandeld. Daarin blijf je als omgevingsmanager een belangrijke rol hebben. We moeten blijven communiceren, om onze missie te kunnen realiseren om zo iedereen van energie te kunnen blijven voorzien. 

In het begin waren we maar met een paar omgevingsmanagers, maar door de energietransitie is ons team flink gegroeid. Inmiddels zijn we met 25 collega’s: omgevingsmanagers, procesmanagers en beleidsadviseurs. De vraagstukken zijn divers: van zoeken naar een locatie in het landelijke gebied tot puzzelen op een postzegel in harte Amsterdam.”

Omgevingsmanager aan het werk bij Alliander

Hoe is het om te werken bij Alliander? 

“We hebben een gemotiveerd team. Dat voortdurend bezig is met verbeteren. En dat moet ook wel, want dat vraagt de energietransitie. We moeten het energienet zo snel mogelijk uitbreiden. Waar voorheen de focus lag op transformatorstations voor hoog- en middenspanning, weten we nu dat de middenspanningsruimtes in bestaande woonwijken verdubbeld moeten worden. Hier moet ons team mee aan de slag. We moeten plannen maken, dat doen we samen met gemeenten.”

 

Wil jij net als Casper omgevingsmanager worden bij Alliander? Bekijk de vacatures van omgevingsmanager. Of bekijk alle vacatures.