“Het bij elkaar brengen van al die verschillende mensen, dat vind ik echt te gek

Joanne de Bruin - Omgevingsmanager

Dat de energiesector bij haar past, dat is geen geheim. Joanne de Bruin gaat met veel energie naar haar werk. Hier omringt zij zich met vakgenoten en experts. Om zo 1 ding mogelijk te maken: het versnellen van de energietransitie. Hoe ze dat doet? En wat haar werk zo leuk maakt? Dat vertelt ze je in dit persoonlijke verhaal.

Joanne, jij bent omgevingsmanager. Wat doet een omgevingsmanager precies?

“Als omgevingsmanager bij Qirion ben je de brug tussen omgeving en techniek. Bijvoorbeeld als er een hoogspanningsstation wordt gebouwd of hoogspanningskabels in de grond moeten worden gelegd, dan komt dat uiteindelijk in een bepaalde omgeving terecht. Deze ontwikkelingen moeten wel worden gedragen door die omgeving. Daarom is mijn werk nooit saai, want als omgevingsmanager mag ik die verantwoordelijkheid op me nemen.”

Hoe breid je het energienet uit?

“Dat doen we door nieuwe hoogspanningsstation te bouwen en hoogspanningskabels aan te leggen. En daar doe ik het omgevingsmanagement voor. Dat betekent bijvoorbeeld dat je bewonersbijeenkomsten organiseert en coördineert. Je zit ook aan tafel bij gemeenten, provincies en/of andere bevoegd gezagen om net uitbreidingsplannen te bespreken.

Ik kan ook druk zijn met het uitzetten van conditionerende onderzoeken, de begeleiding en beoordeling daarvan. Deze onderzoeken zijn onder andere weer belangrijk om de gewenste vergunningen te bemachtigen. Tijdens de uitvoering van een project ben ik ook geregeld in de keet van de aannemer te vinden om zo eventuele vragen en/of klachten van de omgeving op te vangen. Zoals je ziet, het is een breed pakket en daar hou ik van. Ik zit juist niet de hele dag achter een bureau. Dat past heel goed bij mij en maakt mijn werk zo leuk.”

“Het is een breed pakket en dat zie je ook terug in je werkdag."

Joanne de Bruin, Omgevingsmanager

Hoe ben je omgevingsmanager geworden?

“Ik heb o.a. de studie Aarde en Economie gevolgd.  Deze studie heeft me heel erg geholpen. Ik kan veel dingen toepassen in de praktijk. Je moet de bodemgesteldheid achterhalen, je hebt te maken met archeologie en je moet planologische kennis hebben. Als je wilt beginnen als omgevingsmanager, is dat een opleiding die ik zeker aanraad. Maar ook als je een andere opleiding hebt gevolgd, krijg je bij Alliander de ruimte om het vak te leren tijdens je werk.”

Wat maakt jouw werk zo leuk?

“De uitvoeringskant vind ik heel interessant, net als het samenwerken met de technische collega’s en de mensen ‘in het veld’. Ik vind het te gek om samen te werken met al die verschillende mensen. In mijn werkomgeving zit ook veel variatie. Ik werk op kantoor, thuis of ik ga op pad. Het is een breed pakket en dat zie je ook terug in je werkdag.”

“Ik versnel de energietransitie door het spreken van dezelfde taal.”

Joanne de Bruin, Omgevingsmanager

Hoe vind je het om te werken bij Alliander?

“Ik vind Alliander een fijne werkgever. De sfeer is goed en ik krijg de vrijheid om mijn functie op mijn eigen manier in te vullen. Mijn tijd deel ik zelf in, dat vertrouwen is er. Daarnaast werk ik de helft van mijn tijd thuis en de andere helft op ons mooie kantoor. Het is heerlijk dat die ruimte er ook is.

Ik krijg de ruimte om mezelf verder te ontwikkelen en om door te groeien. Ik wilde meer leren over rentmeesterschap en daar een opleiding voor volgen. Hierin leer je alles over zakelijke en juridische aspecten van de grond zelf. Deze kennis is heel handig voor als je het gesprek aangaat met grondeigenaren.  Door deze opleiding kan ik mijn werk beter doen, ben ik een betere gesprekspartner en kan ik er nóg meer op uit!”

Joanne de Bruin, omgevingsmanager bij Liander

#44 Samen de klus klaren

“De sfeer met mede omgevingsmanagers is heel erg goed. Er is respect. Daarom zou ik aanraden om bij ons te komen werken. Ook al werken we in veel gevallen niet direct samen in projecten, ons team is een mooie terugvalbasis. Daarnaast werk ik ook graag samen met mijn technische collega’s. We dragen echt samen bij aan het energienet van de toekomst.”

Hoe draag jij bij aan de energietransitie?

“Door me te verdiepen in het vak omgevingsmanagement. Doordat het een breed vakgebied is, kun je niet alles weten. Maar juist door je te blijven ontwikkelen, steeds meer te leren en kennis op te doen, wordt het gesprek met betrokkenen wel makkelijker. Zo breng je een versnelling toe aan de energietransitie. Doordat je meer kennis hebt, zit je sneller op hetzelfde gespreksniveau. Je spreekt tenslotte meer dezelfde taal.”

Wil jij ook net als Joanne werken met betrokken collega’s? De energietransitie verder helpen? En wil jij ook vrijheid en verantwoordelijkheid in jouw werk? Bekijk nu onze vacatures en word onze collega!

Lijkt de baan van Joanne je wel wat?

Joanne de Bruin, omgevingsmanager bij Liander
Bekijk 11 vacatures