“Als ik onderweg een hoogspanningsmast zie, dan ben ik echt even trots.”

Maarten Gipon - Omgevingsmanager

Het overzicht bewaren. En stakeholders managen. Dat is voor Maarten Gipon gesneden koek. Want als omgevingsmanager spreekt hij mensen vanuit TenneT, Liander, overheden en met bewoners. Om één ding mogelijk te maken: een elektrastation als uitbereiding van het elektranet. “Als omgevingsmanager is het mijn taak om alle belangen van betrokken partijen bij zo’n project op elkaar af te stemmen.”

Wil je weten wat hij nog meer doet? Wat hij het allerleukst vindt? En hoe het is om bij Alliander te werken? Maarten vertelt het je, in dit persoonlijke verhaal. Dus lees snel verder!

Wat doet een omgevingsmanager?

“Het uitbreiden van het energienet is belangrijk. Daarvoor moeten nieuwe elektrastations komen. Het begint bij de netwerkarchitect. Die signaleert een toekomstig knelpunt en de omgevingsmanager speurt de regio af naar geschikte locaties of onderzoekt de mogelijkheden van een bepaalde plek. Hiervoor kijken we naar tal van thema’s, zoals de wegen- en kavelstructuur, archeologische waarden, of er met veel of weinig mensen te handelen is, ontplofbare oorlogsresten, verontreiniging in de grond en bijzondere flora en fauna. Als omgevingsmanager ben ik verantwoordelijk voor bestemmingsplannen, vergunningen omgevingsonderzoeken en stakeholdermanagement voor een project.

Met de engineer hebben we veel contact in verband met de technische inpasbaarheid. Met technische inpasbaarheid bedoel ik dat we kijken naar plekken waar we het minste belemmeringen verwachten. En daar gaan we dan verder mee aan de slag.”

“Het kan maar zo zijn dat 1 persoon er geen zin in heeft. Dat kan het proces vertragen.”

Maarten Gipon, Omgevingsmanager

“Als omgevingsmanager is het mijn taak om alle belangen van betrokken partijen bij zo’n project op elkaar af te stemmen. Ik coördineer de uitvoering van diverse onderzoeken en zorg ervoor dat alle benodigde vergunningen tijdig worden aangevraagd. Het is belangrijk om regelmatig contact te hebben met stakeholders zoals gemeenten, waterschappen en de lokale gemeenschap. Zo zorgen we ervoor dat het project soepel verloopt en eventuele zorgen of bezwaren worden opgelost of nog beter: voorkomen.

Je hebt dus echt rekening te houden met de omgeving. Dat doe je bijvoorbeeld door een informatieavond te houden of brieven te sturen. Maar het kan ook anders. Een collega van mij deelde fietslampjes uit om aandacht te vragen voor het toekomstige bouwverkeer tijdens de donkere maanden.

Soms moet ik omwonenden van een nieuw elektrastation slecht nieuws brengen. Omdat goed te kunnen doen, moet je de situatie voor de bewoners en de omgeving kunnen én willen begrijpen. Want het kan maar zo zijn dat er weerstand is. Weerstand kan het project vertragen, daar houd je vooraf al rekening mee. Door persoonlijke belangen te erkennen, de bewoners goed te informeren en op de hoogte te houden over wat we doen, ben ik daar niet zo bang voor.”

Omgevingsmanager Maarten thuis aan het werk

“Zo hebben we een keer tijdens een project een menselijk bot gevonden, uit de oudheid gelukkig.”

Maarten Gipon, Omgevingsmanager

Wat maakt jouw werk zo leuk?

“Dat is de grote  verantwoordelijkheid. Ik krijg veel vrijheid om mijn werkzaamheden uit te voeren. Mijn expertise kan ik op verschillende gebieden toepassen. De diversiteit van mijn werkzaamheden zorgt ervoor dat ik mij voortdurend moet verdiepen in nieuwe onderwerpen, variërend van historische vondsten tot beschermde vogelnesten en dassenburchten. Zo hebben we een keer tijdens een project een menselijk bot gevonden, uit de oudheid gelukkig. Daar werd toen archeologisch onderzoek naar gedaan. Als we de omgeving daar niet over informeren, lijkt het net alsof we al begonnen zijn. Het onderzoek ging namelijk gepaard met een hoop graafwerkzaamheden. En dat kan dan weer resulteren in weerstand. Kortom, communicatie en stakeholdermanagement is heel erg belangrijk.”

Hoe is het om te werken bij Alliander?

“Als ik onderweg een hoogspanningsmast zie, dan ben ik echt even trots. Ik zou er wel een direct vanuit mijn huis willen zien, ik krijg daar écht energie van.

Alliander voelt als een klein bedrijf, door ons fijne team. En in projecten kom ik vaak dezelfde mensen tegen. De sfeer is heel goed. Ik heb prettige, respectvolle collega’s. We werken niet vaak samen aan dezelfde projecten, eerder parallel aan elkaar. Loop ik ergens tegenaan? Dan weten mijn collega’s een oplossing. Het is heel fijn om zo’n achterban te hebben.

Hoewel ik voornamelijk thuiswerk, werk ik ook op onze kantoren in Duiven en Amsterdam. Ik maak deel uit van 2 teams. Ik werk veel samen met dezelfde mensen. Dat zorgt ervoor dat een project al snel soepel verloopt.”

“Tijdens de coronacrisis kwam ik erachter dat ik thuis veel meer gedaan krijg. En dat ritme kan ik bij Alliander doorzetten.”

Maarten Gipon, Omgevingsmanager

#98: Thuiswerken wanneer jij wilt

“Ik zei het net al, maar een van de voordelen van mijn werk als omgevingsmanager is, dat ik de mogelijkheid heb om thuis te werken. Tijdens de coronacrisis kwam ik erachter dat ik thuis veel meer gedaan krijg. En dat ritme kan ik bij Alliander doorzetten. Zo kom ik maar 1 keer per 6 weken op kantoor en rond ik mijn werkdagen succesvoller en meer tevreden af. Juist doordat ik zoveel thuiswerk.”

Hoe draag jij bij aan de energietransitie?

“Door te zoeken naar mogelijkheden hoe ontwikkelingen tóch plaats kunnen vinden, te waarschuwen voor risico’s en door te werken met een oplossingsgerichte houding. Dat laatste en een stukje flexibiliteit, maken mijn werk een stuk makkelijker én leuker. Voor mijn collega’s en alle andere stakeholders.”

Wil jij ook net als Maarten werken met betrokken collega’s? De energietransitie verder helpen? En wil jij ook vrijheid en verantwoordelijkheid in jouw werk? Bekijk nu onze vacatures en word onze collega!

Omgevingsmanager bij Alliander

Vacatures Omgevingsmanagement

Omgevingsmanager Maarten thuis aan het werk
Bekijk 12 vacatures