Chad-Joel en de toenemende vraag naar energie

Chad Joel - PAC engineer

“Hoogspanning is een belangrijk vakgebied voor de toekomst van Nederland. Ons team merkt dat er steeds meer vraag is naar energie. Wij helpen met digitalisering bij het uitbreiden en verbeteren van het hoogspanningsnet en de energietransitie.”

Zo maakt Chad-Joel het net beter

Chad-Joel, ook wel CJ voor collega’s, is 29 jaar en werkt bijna 9 jaar bij Qirion. Qirion, voorheen Liandon, is onderdeel van Alliander. CJ werkte eerst 4 jaar voor het team Hoogspanningstechniek en sinds 5 jaar zit hij bij het team Operationele Technologie (OT). Daar vervult hij glansrijk de rol van Protection Automation Control (PAC) engineer.

“Vroeger wilde ik treinmachinist worden. Mijn mentor op het vmbo wist zeker dat elektrotechniek meer mijn vak was. Ik ben blij dat ik heb geluisterd en de keuze heb gemaakt om mijn MTS-diploma op niveau 4 te halen. Tijdens deze technische mbo-opleiding loop je stage bij verschillende bedrijven. Mijn laatste stage liep ik bij Qirion en dat beviel zo dat ik ben gebleven toen ze me een baan aanboden. Ik wilde toch liever aan het werk dan verder studeren. Tijdens het werken heb ik veel kansen gekregen om me verder te ontwikkelen tot waar ik nu sta. Ik leid nu zelfs anderen op via onze OT-bedrijfsschool voor startende technici en engineers.”

“Ik stuur mijn collega’s naar een opdracht. En zij sturen mij naar een klus. Doordat we veel dingen onderling regelen, vullen we elkaar goed aan. De een heeft meer kennis van het beveiligingsdeel, de ander van de automatisering. Zo doen we succesvol projecten.”

Chad-Joel, PAC engineer

Hoogspanningsstations

“Als PAC engineer ben ik verantwoordelijk voor de automatisering en het beveiligingsdeel van de hoogspanningsstations. Voor nieuwe stations testen we dit eerst en als alles goed gaat, kunnen we het in bedrijf stellen. Voor bestaande stations monitoren we de status van het veld. Het werk is dus heel afwisselend. De ene dag doe ik voorbereidingswerkzaamheden voor mijn collega’s. Ik schrijf configuraties aan de hand van data vanuit het moedersysteem van het hoogspanningsstation. Het systeem stuurt allerlei signalen over bijvoorbeeld hoeveel vermogen er door een veld loopt. Op die manier kunnen we op afstand monitoren hoe het ervoor staat. Zo krijgen we meldingen van fouten in de verbinding waar we mee aan de slag moeten.

Op een andere dag word ik ingepland door een collega en sta ik zelf in het veld. Ik bezoek verschillende stations. Soms ben ik in een oud station waar alles analoog geregeld is. Met bedrading en hardwarecomponenten. Daarna werk ik weer in een digitaal station, waar meer via het netwerk en software geregeld is. Ook dit zorgt voor diversiteit in mijn werkzaamheden.”

“Wat er misgaat als ik er niet ben? Dan is er geen stroom.”

Chad-Joel, PAC engineer

Grote technische uitdaging

“We zitten met zo’n 70 mensen in het team. Wat fijn is, is dat je dicht bij huis werkt omdat de teams zijn onderverdeeld per regio. Ik werk in de regio Amsterdam en ’t Gooi. Eens per kwartaal komen alle teams een ochtend bij elkaar op locatie voor een groot werkoverleg. Dat is altijd gezellig met een babbeltje. We bespreken tijdens de meeting belangrijke punten over de veiligheid, nieuwe ontwikkelingen, veelvoorkomende issues, et cetera. De grootste technisch uitdaging? Werken met componenten van verschillende fabrikanten en andere bouwjaren. We moeten alles draaiend houden en met elkaar laten communiceren om de energievoorziening te garanderen. Dat is spannend! De snelheid waarmee we nu nieuwe hoogspanningsstations realiseren vergt discipline én veel kennis van het vak. Je moet echt weten waar je het over hebt.”

Hoe kan ik je verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter
Vraag het via WhatsApp