Sharif Moursi Netarchitect bij Alliander

“Als netarchitect ben je van begin tot eind betrokken”

Sharif Moursi - Netarchitect

Na zijn opleiding Elektrotechniek wist Sharif Moursi nog niet wat voor werk hij wilde gaan doen. Totdat hij het technisch traineeship van Alliander tegenkwam. Inmiddels zijn we 6,5 jaar verder en werkt Sharif alweer 2,5 jaar als netarchitect. “Als netarchitect heb je veel verantwoordelijkheid. Ze noemen ons niet voor niets 'netverantwoordelijken'.”

Wat doet een netarchitect bij Alliander?

“Het begint allemaal met een vraag naar energie. Als een (groot) bedrijf zich op een bedrijventerrein wil aansluiten, doen ze bij ons een energie-aanvraag. Omdat zij op het bestaande middenspanningsnet willen, dat ook door veel andere bedrijven en huishoudens wordt gebruikt, is er maar een bepaalde hoeveelheid energie beschikbaar. Zeker omdat we altijd energie vrij moeten hebben voor ‘kleinverbruikers’, zoals woningbouw en winkels.

Omdat we een beperkte hoeveelheid energie beschikbaar hebben én altijd voldoende ruimte op het net voor deze kleinverbruikers moeten bewaren, onderzoeken we bij een nieuwe energie-aanvraag de mogelijkheden. En dan ga ik als netarchitect aan de slag!

We hebben verschillende systemen die prognoses maken, maar we rekenen ook zelf door. De uitkomsten analyseren we, dan kijken we naar eventuele knelpunten. Zijn ze er niet? Top! Klant blij, wij blij. Maar tegenwoordig is er zoveel behoefte aan energie, bij bedrijven en bij bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten, dat we steeds vaker knelpunten constateren.

“Ik houd van variatie en dat zit echt in deze functie.”

Sharif Moursi, Netarchitect

Onze collega’s communiceren de problemen bij de klant, maar daar houdt het niet op. Er moet op zoek worden gegaan naar een oplossing. En daar maak ik dan vervolgens een plan voor. Ik kijk hiervoor naar ontwikkelingen in het gebied, de kosten zetten we op een rij. Op basis daarvan bepalen we de oplossing. Dat maakt het wel heel spannend.”

Wat maakt deze rol zo bijzonder?

“Ik kan mijn eigen ding doen. Ik heb de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Zowel fysiek als op de inhoud van mijn werk. Want hoe mij dag eruitziet en waar ik mee bezig ga, dat bepaal ik zelf. En dat geldt ook voor de eigen visie die je als netarchitect kunt uitdragen op het netontwerp.

Ik heb veel verantwoordelijkheid. We worden niet voor niets ook wel de netverantwoordelijken genoemd. Vanwege de grote investeringen die het elektriciteitsnet vraagt, heb je zo een aantal ton te besteden. Komt een opdracht boven dat budget uit? Dan maak ik een investeringsvoorstel. Daarin maken we begrotingen. Het is een brede baan, want ik kijk zowel naar de inhoud als naar het kostenplaatje. Zo ben je ook echt van begin tot eind bij een project betrokken.”

De toegevoegde waarde van het traineeship

“Na mijn opleiding Elektrotechniek wist ik nog niet precies wat ik wilde. Totdat ik het technisch traineeship van Alliander tegenkwam. Het 1e jaar bestond uit 2 opdrachten. Beiden van een half jaar. Hierna ben ik als operationeel asset manager aan de slag gegaan. Je focust je in deze rol meer op processen en de uitvoering van projecten. Voor mij was dat niet technisch genoeg en dus heb ik de overstap naar netarchitect gemaakt. En dat is denk ik ook het mooie aan het traineeship. Je kunt echt kijken wat bij je past. En nog belangrijker: wat vooral niet past. Je krijgt de ruimte om je te blijven ontwikkelen! Inmiddels zijn we 6,5 jaar verder en werk ik nog steeds met veel plezier bij Alliander.”

Netarchitect bij Alliander

“Het mooie aan het traineeship is, is dat je kunt kijken wat bij je past en nog belangrijker: wat niet.”

Sharif Moursi, Netarchitect

Reden #98 Werken waar en wanneer jij wilt

“Bij Alliander kun je zowel thuis als op kantoor werken. Ik werk meestal vanuit huis, maar we hebben bijvoorbeeld wel wekelijks een vaste teamdag. De ene keer in Duiven, de andere keer in Amsterdam en dan weer digitaal vanuit huis. Soms is het gewoon fijn om je collega’s te spreken. Je stelt toch nét wat sneller die ene vraag. We hebben een heel fijn en veilig team waarmee je kunt sparren. Maar er is zeker ook tijd voor plezier en gezelligheid!”

Reden#77 Werk en privé in balans

“Ik vind het belangrijk dat ik de juiste werkbalans heb. Bijvoorbeeld, afgelopen maandag had mijn dochter koorts. Ik was al in Amsterdam en er stonden afspraken in mijn agenda. Maar toch ben ik omgedraaid en heb ik gezegd dat ik die dag thuiswerkte en online de afspraken deed. Je kunt je gezin vooropstellen als dat nodig is. En dat geeft rust.”

Je staat niet stil

“Tijdens mijn traineeship heb ik natuurlijk veel geleerd en dat geldt ook voor mijn rol als netarchitect. Maar toch merkte ik dat ik meer behoefte had aan nog meer kennis. In mijn geval over beleidsvoorstellen schrijven. Samen met mijn manager heb ik gekeken naar hoe ik hier meer over kon leren. Ik heb toen de cursus ‘beleidsvoorstellen schrijven’ gevolgd. Mijn groei door de cursus zie je echt terug in mijn investeringsvoorstellen.”

 

Wil jij jezelf ook blijven ontwikkelen? Kijken wat bij jou past? En wil jij bijdragen aan het energienet van de toekomst? Bekijk onze stagesbetaalde traineeships of vacatures. En kom ook werken bij Alliander. 

Bekijk onze vacatures

Netarchitect bij Alliander
Bekijk alle 408 vacatures