Onze collega’s communiceren de problemen bij de klant, maar daar houdt het niet op. Er moet op zoek worden gegaan naar een oplossing. En daar maak ik dan vervolgens een plan voor. Ik kijk hiervoor naar ontwikkelingen in het gebied, de kosten zetten we op een rij. Op basis daarvan bepalen we de oplossing. Dat maakt het wel heel spannend.”
Wat maakt deze rol zo bijzonder?
“Ik kan mijn eigen ding doen. Ik heb de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Zowel fysiek als op de inhoud van mijn werk. Want hoe mij dag eruitziet en waar ik mee bezig ga, dat bepaal ik zelf. En dat geldt ook voor de eigen visie die je als netarchitect kunt uitdragen op het netontwerp.
Ik heb veel verantwoordelijkheid. We worden niet voor niets ook wel de netverantwoordelijken genoemd. Vanwege de grote investeringen die het elektriciteitsnet vraagt, heb je zo een aantal ton te besteden. Komt een opdracht boven dat budget uit? Dan maak ik een investeringsvoorstel. Daarin maken we begrotingen. Het is een brede baan, want ik kijk zowel naar de inhoud als naar het kostenplaatje. Zo ben je ook echt van begin tot eind bij een project betrokken.”
De toegevoegde waarde van het traineeship
“Na mijn opleiding Elektrotechniek wist ik nog niet precies wat ik wilde. Totdat ik het technisch traineeship van Alliander tegenkwam. Het 1e jaar bestond uit 2 opdrachten. Beiden van een half jaar. Hierna ben ik als operationeel asset manager aan de slag gegaan. Je focust je in deze rol meer op processen en de uitvoering van projecten. Voor mij was dat niet technisch genoeg en dus heb ik de overstap naar netarchitect gemaakt. En dat is denk ik ook het mooie aan het traineeship. Je kunt echt kijken wat bij je past. En nog belangrijker: wat vooral niet past. Je krijgt de ruimte om je te blijven ontwikkelen! Inmiddels zijn we 6,5 jaar verder en werk ik nog steeds met veel plezier bij Alliander.”