Engineers van Alliander op verdeelstation Elst

“Zonder ons gaat het licht uit en duren de storingen langer.”

Noël, Gerben, Thomas - Engineers

Gerben, Noël en Thomas werken gezamenlijk al zo’n 25 jaar voor Alliander. En dat doen ze nog steeds met veel energie. Thomas en Noël zijn in 2012 gestart en Gerben in 2016. Ondanks dat ze alle 3 werkzaam zijn als engineer, is hun functie verschillend. In een dynamische werkomgeving die met veel transities bezig is, is geen dag hetzelfde. “Samen met onze collega’s zorgen wij ervoor dat het licht blijft branden en daarnaast werken we mee aan allerlei slimme oplossingen. Zo stellen we Alliander in staat te digitaliseren en automatiseren.”

Carrièremogelijkheden bij Alliander

“Met een elektrotechnisch diploma en/of relevante werkervaring op zak heb je hier talloze opties. Alliander heeft als netbeheerder veel raakvlakken met dit soort studierichtingen.” Zo hebben Noël en Thomas de opleiding hoogspanningstechniek gevolgd en Gerben industriële automatisering. Waar de een met veel werkervaring is binnengekomen, is de ander na het succesvol afronden van zijn afstudeerstage blijven hangen en niet meer weggegaan.

“Het is belangrijk dat je besef hebt van het effect van hoogspanning. Alliander is meer dan een nutsbedrijf dat kabels legt en de elektra werkend houdt. We digitaliseren en automatiseren veel, we dragen echt bij aan de energietransitie. Als engineer ben je de verbindende factor tussen IT (informatietechnologie) en OT (operationele technologie). Je gaat in deze functie niet alleen programmeren, je gaat ook naar buiten. Gevoel hebben met wat er op een station gebeurt is belangrijk. Het is een leuke en diverse baan, echt een aanrader. Bij Alliander krijg je alle ruimte om te groeien in je functie.”

"Door alle automatiseringen en digitaliseringen die wij doorvoeren zijn we defecten vaak voor. Dat scheelt ons bedrijfsvoeringscentrum en onze monteurs veel werk."

Gerben, Noël en Thomas, Engineers

Een unieke werkomgeving

Bijdragen aan de energietransitie bij een uniek bedrijf, in een dynamische werkomgeving. Bij Alliander kan dat. “Als engineer zit je bij ons niet alleen achter je laptop. Je mag ook deelnemen aan de operatie. Dat je continu schakelt tussen IT en OT maakt het werkveld duidelijker en complexer tegelijk. Veel van de automatiseringen die op kantoor bedacht worden door IT moeten naar buiten, naar de stations toe. Zo hebben we zo’n 400 hoogspanningsstations, waarvan een groot deel tussen de 40 en 60 jaar geleden gebouwd zijn. Hoeveel impact heeft een automatiseringssysteem op een station dat in 1970 is gebouwd? Wat zijn de risico’s van IT-applicaties op het hoogspanningsnet in een mogelijk gevaarlijke omgeving? Alles moet op maat gemaakt worden en daar heb je dan weer OT voor nodig. Je staat constant met die 2 werelden in verbinding.”

In het donker

“Zonder ons gaat het licht uit en duren de storingen langer. Door alle automatiseringen en digitaliseringen die wij doorvoeren zijn we defecten vaak voor. We kunnen vooraf veel inschatten en daarop anticiperen. Dat scheelt ons bedrijfsvoeringscentrum, waar alle meldingen binnenkomen, veel werk. En ook de monteurs in de buitendienst hebben daardoor een lagere werkdruk. Zij hoeven nu niet voor elk ding heen en weer te rijden omdat er op afstand veel bediend kan worden. We reduceren echt het storingsverbruik.”

Dit is werken bij Alliander

Jouw nieuwe collega’s zijn stuk voor stuk vakfanaten en allemaal even betrokken bij wat ze doen. “Wat kenmerkend is voor de collega’s op onze afdeling is eigenaarschap. En daarbij kun je nooit alleen vanuit je eigen discipline denken. IT kan niet zonder OT en andersom. Je zit er echt tussenin.” Het is een hecht team dat altijd voor elkaar klaarstaat. En daar mag een jaarlijkse barbecue of kartwedstrijd niet aan ontbreken!

Engineers van Alliander op verdeelstation Elst
Van links naar rechts: Thomas, Gerben en Noël

Hoe kan ik je
verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter
Vraag het via WhatsApp