traineeship it

Blijf je ontwikkelen als trainee bij Alliander

23 maart 2022

De energietransitie is booming. Niet alleen nieuwe handen zijn nodig om dit te realiseren, maar ook nieuwe ideeën. Als trainee bij Alliander krijg je de kans om jouw ideeën onder de aandacht te brengen. Ieder half jaar werkt een groep trainees in een pressure-cooker van 8 dagen aan een strategische uitdaging. Het doel van deze 'denktank' is tot nieuwe inzichten te komen, inspiratie op te doen en concrete plannen te maken.

Uitdagende vraagstukken

Kansen zien en pakken: dat is de organisatie van de Denktank. “In korte tijd halen we uitdagende vraagstukken op bij diverse organisatieonderdelen”, vertellen oud trainees Paul Huijsman en Tim van ’t Wel. “Directeuren weten ons inmiddels te vinden en werken graag met ons samen. Trainees vanuit alle disciplines (finance, IT, management, technisch) kunnen zich aanmelden, maar er zijn wel maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.”

Een wandeling door het park

Het idee voor een denktank ontstond tijdens een wandeling in het park. “Hoe kunnen we als trainees vaker betrokken zijn bij strategische uitdagingen? Hoe kunnen we meer impact maken en innovatie versnellen? Hier lagen kansen om met onze frisse blik Alliander verder te helpen en tegelijkertijd onze ontwikkeling een boost te geven. Na een pitch bij diverse collega’s kwam het idee in een stroomversnelling. Samen met deze collega’s hebben we het programma van 8 dagen aangescherpt en zijn we van start gegaan.”

“Ik vind het erg belangrijk dat mensen hun talenten kunnen inzetten om vanuit een groter perspectief naar complexe problemen te kijken. Hartstikke cool dat trainees hiermee een nog grotere bijdrage aan de uitdagingen van Alliander kunnen leveren."

Robbert-Jan Stegeman, Directeur Innovation Hub

Acht dagen in een pressure-cooker

“Om een denktank te organiseren ben je bezig met duidelijke kaders stellen, workshops organiseren met collega’s vanuit het hele bedrijf en een ambitieus programma in elkaar draaien. In acht dagen, verspreid over vijf weken, bevinden de deelnemers zich in een ware pressure-cooker. Door middel van ideation sessies, trainingen, interviews en workshops met relevante kennishouders werken we naar een concreet actieplan toe. Deze wordt samengevat in een visuele praatplaat. De Denktank wordt afgesloten met de overdracht van het actieplan aan het management en een presentatie toegankelijk voor het hele bedrijf.”

“Meedoen aan de Denktank is hartstikke leerzaam”, vertelt Management Trainee Noor Kesting. “Als deelnemer leer je in korte tijd het bedrijf beter kennen, duik je diep in een strategisch relevant probleem en bedenk je concrete oplossingen. Tegelijkertijd geeft ook het organiseren vooraf veel energie. Hoe vinden we een aansprekend vraagstuk? En hoe kunnen we het programma zo opstellen dat de deelnemers effectief kunnen werken? Als dagvoorzitter een dag in goede banen leiden geeft dan ook extra voldoening. Dit alles samen maakt de Denktank tot een ervaring die ik niet had willen missen in mijn traineeship.”

“De Denktank is een hele mooie kans om samen met andere trainees te werken aan een belangrijk thema van Alliander”, aldus Young Talent Manager Sander van der Kloet. “Het geeft je de kans om je netwerk te verbreden en te oefenen met verschillende rollen in een team. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om kennis op te doen van een onderwerp waar je wellicht in je trainee opdrachten niet aan zou werken.”

Jouw ideeën in de praktijk

Een Serious Game voor betere samenwerking tussen teams en een nieuwe aanpak om bedrijventerreinen beter van dienst te zijn. Deze resultaten van de eerste twee edities worden inmiddels doorontwikkeld en in de praktijk gebracht. Lijkt het jou ook tof om impact maken en tegelijkertijd je talenten te ontwikkelen? Meld je dan snel aan voor een van onze traineeships.

Meld je aan voor het webinar op 20 april

Hoe kan ik je
verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter Shanice
Vraag het via WhatsApp