‘Met een traineeship kom je erachter wat je echt leuk vindt’

22 april 2021

Welke vervolgstudie ze moest kiezen na de havo, vond Eva Driessen erg lastig. Uiteindelijk koos ze voor energietechniek en vond ze een baan als netarchitect bij Liander. ‘In deze functie lever ik mijn bijdrage aan de wereld van morgen.’

Als netarchitect kijkt Eva Driessen naar de hoofdstructuur van het elektriciteitsnet. ‘In het Klimaatakkoord heeft Nederland afgesproken om maatregelen te nemen tegen verdere opwarming van de aarde. Om dat te bereiken stoppen we met het gebruik van aardgas voor verwarmen en koken en zal een groot deel van het vervoer elektrisch worden. Om dat mogelijk te maken moet heel veel groene stroom opgewekt worden De komst van windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s zorgt voor extra belasting van ons elektriciteitsnet. Wat moeten we doen om dat op te vangen? Hoe zorgen we ervoor dat ons net toekomstbestendig is? Dat is in hoofdlijnen waar ik me dagelijks mee bezighoud’, legt Eva Driessen uit.

Zoektocht

Op de havo was de van oorsprong Twentse goed in natuurkunde en wiskunde. Maar welke vervolgstudie paste daar nou bij? Dat bleek echt een zoektocht voor de 26-jarige. Elektrotechniek zou het in ieder geval niet worden, want: ‘Dat had mijn vader gestudeerd en hij had nu een kantoorbaan. Dat leek me zo saai.’ Eva Driessen hield van toneel en drama en wilde graag mensen helpen. Daarom besloot ze de hbo-opleiding Creatieve Therapie te doen. ‘Maar daar werd ik heel ongelukkig van.’ Na een half jaar begon haar zoektocht opnieuw. Ze overwoog de pabo, een opleiding tot docent wiskunde en ook technische bedrijfskunde speelden door haar hoofd. ‘Totdat mijn ouders zeiden: ga je eerst specialiseren in een vak en ga daarna de breedte in. Achteraf ben ik er blij om dat ze dat gezegd hebben’, zegt de netarchitect nu.

Energietechniek

Wiskunde en natuurkunde vond ze leuk en dat kwam het meest terug in een studie Elektrotechniek. Dat moest het dus worden. ‘Daar werd thuis eerst hard om gelachen. Tja, dat had ik zelf ook nooit gedacht’, geeft ze eerlijk toe. Al snel merkte de studente dat deze opleiding goed bij haar paste; ze mocht problemen oplossen en werd uitgedaagd. Maar de vraag in welk beroep ze later zou terecht komen, bleef nog altijd onbeantwoord totdat ze in het derde studiejaar van haar opleiding het vak energietechniek kreeg. ’Daar werd ik echt enthousiast van. Het is een onderwerp dat we allemaal heel vanzelfsprekend vinden maar waar een bijzondere wereld achter schuilgaat’, licht ze toe.

Traineeship

Eva Driessen liep vervolgens stage bij Cogas, een kleine netbeheerder in Almelo. Een bewuste keuze. ‘In een klein bedrijf leer je juist wat er op alle afdelingen gebeurt. Die stage was voor mij de bevestiging dat de energiebranche erg interessant is’, vertelt ze. Na haar diploma begon ze daarom aan een traineeship bij Alliander. ‘Ik wist dat ik bij een netbeheerder wilde werken maar in welke functie wist ik nog niet. Tijdens zo’n traineeship mag je verschillende rollen vervullen. Zo leer je het bedrijf goed kennen en kom je erachter wat je echt leuk vindt’, legt Eva Driessen uit.

Maatschappelijke impact

Eigenlijk begon toen opnieuw een zoektocht naar wat bij haar past. Toen er een vacature voor netarchitect voorbij kwam, trok dat haar aandacht en solliciteerde ze op de functie. Inmiddels is de Arnhemse al tweeëneenhalf jaar heel blij met haar werk. ‘Deze baan biedt voor mij de ideale balans tussen technisch bezig zijn en maatschappelijk impact maken. Enerzijds werk ik heel zelfstandig aan het in kaart brengen van knelpunten en het berekenen wat er nodig is om de regio’s waar ik verantwoordelijk voor ben – Kop van Noord-Holland, Arnhem, Noord-Nijmegen, regio Zutphen-Lochem-Gorssel – toekomstbestendig te maken. Anderzijds ben ik in die regio’s voortdurend in overleg met relatiemanagers en collega’s die contact onderhouden met de gemeente. Als er bijvoorbeeld een wijk van het aardgas afgaat, heeft dat gevolgen voor het net. Samen zoeken we naar oplossingen om dat mogelijk te maken.’

Inspireren

De netarchitect heeft ervaren dat ze het superleuk vindt om met haar technische kennis grote vraagstukken aan te pakken en daarmee van maatschappelijke betekenis te kunnen zijn. Ze had op de havo niet kunnen bedenken dat ze dit met elektrotechniek uiteindelijk kon doen. Eva Driessen: ‘Als ze me destijds hadden gezegd dat ik met energietechniek kan bijdragen aan de wereld van morgen, was ik direct geïnteresseerd geweest. Het is zo lastig om je op de middelbare school een beeld te vormen van bepaalde beroepen. Door nu over mijn werk te vertellen, hoop ik andere meiden te inspireren voor energietechniek te kiezen.’

Lees het originele artikel op Tech Gelderland
Foto’s:Gerard Burgers

Hoe kan ik je verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter
Vraag het via WhatsApp

Vrouwen bij Alliander

22 april 2021 Nieuws

'Zonder energie staat alles stil'

Sarike van Wette is directeur Onderhoud & Storingen bij Liander, de netbeheerder die onderdeel is…
Lees verder
22 april 2021 Nieuws

VHTO in gesprek met Marlies Visser

VHTO spreekt met Marlies Visser, Chief Operating Officer en lid van de Raad van Bestuur…
Lees verder