'Zonder energie staat alles stil'
Sarike van Wette is directeur Onderhoud & Storingen bij Liander, de netbeheerder die onderdeel is van Alliander. Als netbeheerder zorgt Liander voor een goede en gestroomlijnde energiedistributie over alle netten.
Sarike van Wette is directeur Onderhoud & Storingen bij Liander, de netbeheerder die onderdeel is van Alliander. Als netbeheerder zorgt Liander voor een goede en gestroomlijnde energiedistributie over alle netten.
Sarike van Wettes werkgebied behelst alles wat te maken heeft met onderhoud van het gas- en elektriciteitsnet en het voorkomen van storingen. Als die zich toch voordoen, moet er zo snel mogelijk een oplossing komen. Ze geeft als directeur leiding aan 1000 medewerkers.
In 2018 won ze de Young Talent Award, een landelijke aanmoedigingsprijs voor jong, vrouwelijk aanstormend talent – omdat ze een rolmodel is voor andere (jonge) vrouwen die de top willen bereiken. Met haar 34 jaar is Sarike een opmerkelijke verschijning in de technische energiebranche waar voornamelijk mannen werken. Zelf lacht ze daar om: “Ik ben daar niet echt mee bezig. Natuurlijk was het even wennen voor de omgeving, maar het wordt steeds normaler. Medewerkers reageren er goed op. Ik ben ook wel eens aangezien voor de spreekwoordelijke koffiejuffrouw. Of ik zou mijn baan alleen hebben gekregen, omdat ik vrouw ben. Maar dan denk ik: ‘Je komt er vanzelf wel achter waarom ik hier ben’. Als leidinggevende ben je voor je mensen de verpersoonlijking van het bedrijf. Dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Ik zeg altijd: je moet zorgen dat je weet wat er speelt én daarnaar handelen.”
Enthousiast en gedreven vervolgt ze: “Zonder energie staat alles stil. Een aantal jaren geleden was ik eindverantwoordelijk voor het gas- en stroomnetwerk in de Amsterdamse binnenstad. Ook tijdens een grote stroomstoring in 2018. De ontwrichting die je dan ziet, is groot. Denk aan totale donkerte, ontruiming van het Rijksmuseum en trams die midden op straat stil vallen. Dan moeten we alles uit de kast trekken om dat zo snel mogelijk te verhelpen. Dat ik verantwoordelijk mag zijn voor de club die er alles aan doet om dit soort calamiteiten te voorkomen (en áls ze zich voordoen die zo snel mogelijk op te lossen voor onze klanten) vind ik gaaf.”
Het uitbreiden (want de vraag naar stroom groeit) en digitaliseren van de netten, de energietransitie; Sarike van Wette heeft grote vraagstukken om zich in vast te bijten. Die vragen om innovatieve oplossingen. Dikkere kabels in wijken om de stroomaanvoer vanuit het groeiende aantal zonnepanelen in goede banen te leiden of digitale besturing van kabels onder de grond voor snellere en accuratere oplossingen bij storing. Tegelijkertijd is er de dagelijkse praktijk waarin energievoorziening elke minuut gestroomlijnd moet verlopen. Aan dynamiek geen gebrek. “Ik lever létterlijk een bijdrage aan de energietransitie, kan impact maken vanuit mijn functie. Ik zit aan de uitvoeringskant, ga ook graag kijken bij werkzaamheden. Met werkjas en veiligheidsschoenen aan. Het ondernemerschap en vakmanschap van onze monteurs bijvoorbeeld, is echt geweldig.”
De keuze om leidinggevende te worden in een technisch bedrijf, nam ze weloverwogen. “Van huis uit ben ik jurist,” vervolgt ze. “Maar ik wilde leren leidinggeven en koos voor een traineeship binnen Alliander. Omdat deze branche van wezenlijk belang is, energie gaat iedereen aan. Daarvan gaat mijn hart sneller kloppen. Wie nu kiest voor werk in een technische branche, heeft een levenslange baangarantie. We hebben alleen al bij Alliander zóveel werk voor technici. Van monteurs tot bouwers tot innovatieve ontwerpers. Binnen Alliander hebben we een eigen Technische Bedrijfsschool (onder meer in Duiven) waar nieuwkomers, medewerkers en specialisten vakkennis opdoen en zich kunnen doorontwikkelen op allerlei niveaus. De mogelijkheden zijn echt eindeloos.”
Lees het originele artikel op TechGelderland
Foto’s: Gerard Burgers
Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.