"Ik bewijs dat studeren tijdloos is"
Dat studeren tijdloos is bewijst de 54-jarige Linda Noordwijk. Afgelopen maand rondde zij haar mbo opleiding Technicus Elektrotechniek niveau 4 af. “Ik heb elke kans aangegrepen.”
Dat studeren tijdloos is bewijst de 54-jarige Linda Noordwijk. Afgelopen maand rondde zij haar mbo opleiding Technicus Elektrotechniek niveau 4 af. “Ik heb elke kans aangegrepen.”
Als klein meisje wilde Linda al de techniek in, maar van haar ouders mocht ze niet naar de technische school. Dat was meer iets voor jongens. “Ik heb van kleins af aan al van de techniek gehouden. Mijn broer had een automontagebedrijf aan huis en ik was altijd in zijn buurt te vinden. Samen onder de auto sleutelen vond ik geweldig! Als tiener wilde ik graag een technische opleiding doen, maar mijn ouders vonden dat meer een ‘jongensding’. Toen ben ik economie gaan studeren.
Na jarenlang in de economische sector te hebben gewerkt kreeg Linda zestien jaar geleden een flinke klap te verwerken. Ze kreeg een hersenbloeding en werd arbeidsongeschikt. “Dit was een heftige periode met een lange nasleep. Ik mócht ook gewoon niet meer werken van de huisarts. Na tien jaar thuis te hebben gezeten kwamen de muren wel echt op me af. Mijn kinderen waren inmiddels ook het huis uit en ik wilde graag weer aan de slag. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de huisarts gevraagd of ik alsjeblieft weer mocht gaan werken.”
De huisarts gaf toestemming onder voorbehoud en via de gemeente kwam Linda in het ‘Step to Work’ traject terecht. “Via dit re-integratietraject kon ik aan de slag binnen Liander op de afdeling Onderhoud & Storingen. Hier deed ik vooral administratieve werkzaamheden, zoals het aanvragen van een bodemonderzoek of een KLIC-melding. Maar ik ben een nieuwsgierig type en wilde meteen het fijne ervan weten. Hoe werken deze processen precies en waarom doen we dit? Ik was omringd door allemaal techneuten en wilde hier zelf ook meer vanaf weten. Ik ben toen in het geheim een LOI opleiding gaan volgen om meer te weten te komen over de elektrotechniek.”
“Daarnaast hou ik van presteren. Er was eigenlijk geen plek voor een vaste kracht, maar dat was wel nodig om onze doelen te behalen. We hebben toen met ons team het doel gesteld om te laten zien dat met een vaste kracht erbij het aantal opgeloste storingen per week zou gaan stijgen. Dit lukte en de motivatie in het team ging omhoog. Toen mijn tijdelijk contract afliep kreeg ik een vast contract. Mijn teamleider zag mijn interesse in de techniek en vroeg of ik daarnaast interesse had in een interne opleiding elektrotechniek. Dat vond ik geweldig. De studie duurde in totaal twee en een half jaar. Half januari heb ik hem officieel afgerond.”
“De opleiding was ontzettend leuk. Dit is wat ik altijd al had willen leren. Ik had het geluk dat ik van een aantal vakken al veel wist en dat mijn collega’s me veel van de techniek hebben uitgelegd, maar het was op sommige momenten best pittig. Dat had er vooral mee te maken dat ik daarnaast 40 uur per week werkte. Ik zat tot laat in de nacht te studeren en de werkdruk ging gewoon door. Stage lopen kon gelukkig gewoon op mijn eigen werkplek. Ik merkte van sommige collega’s daarin wel wat weerstand, omdat ik soms ook bezig was met mijn opleiding tijdens werkuren. Dit vind ik belangrijk om te benoemen, omdat anderen hier misschien ook tegenaan kunnen lopen.
“Toch heb ik echt een fantastisch team en ben ik mijn collega’s erg dankbaar. Zij hebben mij vanaf het begin omarmd en ik denk oprecht dat zij een genezende factor zijn geweest voor mij. Ik wist dat ik op moest passen met mijn ziekte, maar door hun voelde ik me snel thuis. Eerst als enige vrouw tussen al die mannen. Daarna kwamen er drie dames bij. Vandaag, zes jaar na mijn re-integratie traject, voel ik me gezond als nooit tevoren. Ik ben erg positief ingesteld en wil mijn toekomst niet laten beïnvloeden door het verleden. Het is nu tijd om door te groeien binnen Alliander. Ik ben in gesprek over mijn verdere loopbaan, maar mijn grootste wens is om uitvoerder te worden.”
Tegen iedereen die twijfelt of de techniek iets voor hen is heeft Linda één ding te zeggen. “Als jij denkt dat dit jouw pad is moet je hem volgen. Dat heb ik ook gedaan. Het maakt niet uit hoe oud je bent of dat het nog steeds een ‘mannenwereld’ is. Mijn ervaring bevestigt namelijk dat studeren tijdloos en de techniek geslachtloos is.
Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.