“Ik wil niet in een hokje hoeven te passen”

Abel - Trainee

De energietransitie. Die maken we mét iedereen en vóór iedereen. Bij Alliander zijn we dan ook trots op al onze mensen. En die mensen laten we graag zien. Deze weken, tijdens Pride, zetten we onze LHBTIQA+ collega’s in de spotlight. Vandaag, Abel Koentjes (26), management trainee.

Abel is pas zo’n negen maanden trainee bij Alliander, maar is nu al niet meer weg te denken uit de organisatie. Hij is voorzitter van het jongerennetwerk Young Alliander, houdt interviews met de nieuwe generatie voor de interne redactieraad, is reporter bij Studio Alliander, dé talkshow voor Alliander medewerkers, organiseerde de eerste Pride Walk voor collega’s en werkt daarnaast fulltime aan zijn opdracht binnen Public Affairs.

Uitzoeken waar je enthousiast van wordt

“Ik ben een typische bezige bij en zeg overal ja tegen. Tijdens mijn studie rechten en rechtsfilosofie was ik ook al actief binnen een studentenorganisatie die zich inzet voor sociaal ondernemerschap en nieuw leiderschap. Ik houd van diversiteit in mijn leven en in mijn werk. Daarom past het traineeship van Alliander ook goed bij mij. Hier krijg je in korte tijd de kans om veel verschillende projecten op te pakken en uit te zoeken waar je enthousiast van wordt.”

Het traineeship

“Op dit moment werk ik aan een opdracht bij onze Public Affairs afdeling van Corporate & Social Affairs. Deze afdeling houdt de ontwikkelingen in de samenleving, op politiek vlak en in de media in de gaten. Dat betekent veel onderzoek doen, belangenbehartiging en samenwerken met verschillende afdelingen, waaronder communicatie. Zelf ben ik bezig met een zoektocht naar het standpuntbepalingsproces van Alliander. In mijn vorige opdracht deed ik ook iets met een proces, maar wel een totaal ander proces. Ik deed onderzoek naar het grondverwervingsproces bij de afdeling Ruimtelijke Inpassing. Hier zocht ik uit hoe de verschillende afdelingen binnen Alliander beter met elkaar kunnen optrekken voor de uitbreiding van ons elektriciteitsnet.”

“Het traineeship duurt 1,5 tot 2 jaar, maar ik zie dat als een leidraad. Het mooie aan Alliander vind ik dat er veel kansen zijn. Maar je moet die kansen wel zelf aanpakken. Ik zeg vaak als je hier 5 procent extra geeft, krijg je er 50 procent voor terug. Ik heb het gevoel dat ik word gezien en word gesteund in mijn ideeën. Dat zorgt ervoor dat het een hele fijne werkomgeving is. Daarnaast is het bestaansrecht van de organisatie heel duidelijk. Het werk wat wij doen is belangrijk voor Nederland. Daardoor kunnen we veel impact maken op de samenleving. Ik vind dat je als bedrijf dan ook een ethische plicht hebt om iedereen hierin mee te nemen en ernaar te streven om altijd te handelen in het belang van de samenleving.”

"Een veilige werkomgeving is nog niet zo vanzelfsprekend"

Buiten de norm

“Alliander is een fijne werkgever, maar er heerst toch een bepaalde norm. Man, wit, technisch en hetero. Die norm betekent niet dat de omgeving onveilig of intolerant is. Maar het schept wel een bepaalde verwachting. Toen ik hier negen maanden geleden kwam werken heb ik wel even getwijfeld hoe open ik wilde zijn over mijn privéleven. Vrijwel al mijn collega’s zijn hetero, wonen samen of zijn getrouwd en hebben kinderen. Ik ben jong, single en queer. Ik gebruik de parapluterm queer, omdat ik niet in een bepaald hokje pas. En daar wil ik ook niet in hoeven passen. Het betekent in ieder geval dat ik niet hetero ben en niet streef naar het ideaal van huisje, boompje, beestje. En daardoor val ik buiten de norm.”

Veilige werkomgeving

“Tijdens de introductieweek van de trainees heb ik even gewacht met dit benoemen. Ik wist niet goed hoe ik het moest delen en was bang voor een ‘stempel’. Ergens is het ook belachelijk dat ik er zo over na denk. Maar dat betekent wel dat een veilige werkomgeving nog niet zo vanzelfsprekend is. En hoewel niemand het gek lijkt te vinden of er veel aandacht aan besteed, krijg ik wel te maken met kortzichtige vragen en stereotypering. Collega’s vroegen wel eens, ‘heb je dan ook open relaties?’ en ‘hoe is dat dan om met een man te daten?’ Of dat ze ervanuit gaan dat ik altijd naar het songfestival kijk en van musicals houd. Terwijl dat zeker niet het geval is.”

Veder kijken dan je eigen privileges

‘Naast mijn andere werkzaamheden ben ik ook actief geworden voor het interne LHBTIQA+-netwerk PRIDE. Onder andere omdat ik vind dat dit netwerk veel actiever kan zijn dan het nu is, maar ook omdat ik een voorbeeld wil zijn voor de mensen die zich nog niet comfortabel genoeg voelen om volledig zichzelf te kunnen zijn. Daarnaast ben ik ook gewoon echt een regelaar. Dingen gaan vaak niet snel genoeg voor mij, dus dan voel ik me geroepen om zelf aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld om dit netwerk zichtbaarder te maken in de organisatie. Ook zou ik willen laten zien dat je niet per se queer hoeft te zijn om bij het netwerk te horen. Want ook als ‘ally’ kan je meedoen, je inzetten en je steun laten zien. Daarom probeer ik zelf ook altijd verder te kijken dan mijn eigen privileges. Afgelopen april heb ik bijvoorbeeld een dag meegedaan met de ramadan en samen met collega’s een iftar gevierd. Heel bijzonder om eens mee te maken. Al vond ik het vasten echt verschrikkelijk!”

Bruggen bouwen

“Ik zou Alliander zeker aanraden als werkgever. En ik vind oprecht dat het een plek is waar iedereen  zichzelf kan zijn. Toch zie ik altijd ruimte voor verbetering. Ik zie bijvoorbeeld kansen voor meer verbinding. Meer samenwerken tussen de verschillende ‘eilandjes’. Meer onze verschillen laten zien én vieren met elkaar. Doorpakken, actie voeren en bruggen bouwen. Dat is de manier om mensen samen te brengen. En daar pak ik graag een aanvoerdersrol in.”

 

Lees meer verhalen

31 juli 2023 Testimonial

“Bij mijn team ‘uit de kast komen’ was een van de engste dingen die ik heb moeten doen”

De energietransitie. Die maken we mét iedereen en vóór iedereen. Bij Alliander zijn we dan…
Lees verder
4 augustus 2023 Testimonial

“Hier in het westen willen collega’s vaak veel over je weten”

De energietransitie. Die maken we mét iedereen en vóór iedereen. Bij Alliander zijn we dan…
Lees verder
2 augustus 2023 Testimonial

“Ik voel nog steeds een drempel om tegen mensen te zeggen dat ik een vriend heb”

De energietransitie. Die maken we mét iedereen en vóór iedereen. Bij Alliander zijn we dan…
Lees verder