Omscholen tot developer

Omscholen: van zorgspecialist tot developer

Loes Immens - Junior IT Professional

Tien jaar na je studie je laten omscholen tot developer. Loes Immens deed het. En ze raadt het iedereen aan! "Het voelt als een fantastische puzzeltocht waarbij je steeds kleine en grote successen boekt."

In 2010 rondde Loes twee bachelors af: kunstmatige intelligentie en psychologie, waarna ze met een master gezondheidszorgpsychologie in de wereld van behandeling en psychodiagnostiek terechtkwam. “De afgelopen jaren werkte ik als specialist zorgadministratie Jeugdwet bij een GGZ-instelling. En hoewel hier veel uitdaging in zat, was die meer organisatorisch van aard en bleef mijn bètakant schreeuwen om meer cognitieve uitdaging. In mijn vrije tijd zocht ik deze regelmatig op door kleine dingen te programmeren, zoals een game in Java. Misschien logischerwijs, maar toch na veel afwegingen, besloot ik vorig jaar mij om te laten scholen tot developer bij Alliander”

Starten als IT Professional

“Eind 2020 heb ik na positieve verhalen uit mijn omgeving contact opgenomen met Alliander en mocht ik in januari 2021 beginnen als Junior IT Professional, Vanwege mijn Java-ervaring hoefde dit niet vanuit een traineeship, maar kon ik meteen in een scrumteam starten. Daarnaast volgde ik losse opleidingen, las ik veel en keek ik filmpjes over het vak.”

“Ondertussen duizelde het me van alle termen die ik hoorde, zowel vaktermen (DevOps, agile, scrum, deployment, unittesten, integratietesten, acceptatietesten, … ) als technieken (Spring Framework, Spring Boot, SAP CloudFoundry, SonarCloud, Mapstruct, Jackson, Mockito, Jenkins, Swagger, …) als Alliander specifieke processen en afkortingen…”

“Ik heb een heel ABC van onbekende termen gemaakt”

Onbekende termen en imposter syndrome

“De grootste uitdaging die ik heb gehad is dan ook: het tolereren hoe weinig ik begreep van wat ik hoorde en las. Als ik in de eerste maanden termen googelde, werd ik in de uitleg overspoeld met tien nieuwe onbekende termen. Dit vond ik als voormalig twee-vingers-in-de-neus-studente, die zich in een team het liefst nuttig maakt een heftige ervaring. Gelukkig was ik gewaarschuwd voor het ‘imposter syndrome’ en merkte ik al snel dat ik steeds meer wist en kon.”

“Tegelijk begon ik kleine “stories” op te pakken, zoals het maken van stubs en het implementeren van Mapstruct en Swagger. Toen ik net lekker op stoom kwam, maakte mijn team de overstap van Java naar Node.js, terwijl mijn kennis van (en liefde voor) Java juist volop in ontwikkeling was.”

ABC

“Afgelopen juni ben ik begonnen in een nieuw team, IoT Field Device Platform. Daar begonnen de onbekende termen weer opnieuw (GXF, OSGP, FlexOVL, NRG, IT/OT, ART, Kubernetes, OpenShift, Docker, ArgoCD, Tekton, Orika, …). Ik heb er een heel ABC van gemaakt, waar ik nog steeds regelmatig dingen aan toevoeg. Gelukkig kon ik nu ook al veel aan mijn opgebouwde kennisframework ophangen.”

Linux, Git en Maven commands

“Inmiddels ben ik door het oppakken van opdrachten in aanraking gekomen met de meeste use cases van het door ons beheerde GXF platform: openbare verlichting, slimme meters en de pilot LS meten. Ook heb ik veel Sonar issues opgelost, draag ik in het reviewen mijn steentje bij én kan ik de obstakels die ik tegenkom steeds vaker zelf oplossen. Ondertussen pik ik allerlei kennis op, zoals Linux, Git en Maven commands, shell scripts, SQL/Postgress, Python, Tomcat en handigheidjes in IntelliJ. Ik merk dat ik steeds meer weet, begrijp en mee kan praten. Maar door de enorme behulpzaamheid van mijn teamleden voel ik me gelukkig ook nooit bezwaard om vragen te stellen.”

"Wees niet bang om de sprong te wagen, het is het meer dan waard!”

Kers op de taart

“Kers op de taart was in september het behalen van het certificaat Oracle certified Java 11 professional (OCP). Hiervoor heb ik uren gestudeerd in een boek van 1300 pagina’s en een heleboel oefenexamens gedaan. Niet alleen mooi om te hebben, maar ook echt een verdieping van mijn Javakennis.”

Fantastische puzzeltocht

“Na bijna een jaar als developer kan ik wel zeggen dat ik heel blij ben met mijn keuze. Dat wist ik al heel snel, maar het werk blijft voelen als een fantastische puzzeltocht waarbij je steeds kleine en grote successen boekt. Het voelt heel goed om een baan te hebben waarbij je steeds bijleert en waarbij de tijd voorbij vliegt als je bezig bent. Het werk heeft een steile leercurve, maar je krijgt er veel voor terug. Bovendien is Alliander een uitzonderlijk prettige werkgever waar ik me echt gezien voel.”

“Ik kan het dus iedereen aanraden die erover nadenkt om zich om te laten scholen bij Alliander: wees niet bang om de sprong te wagen, het is het meer dan waard!”

Hoe kan ik je verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter
Vraag het via WhatsApp

Meer over werken bij Alliander

25 november 2020 Testimonial

Op avontuur met het Research Center

Robots, hologrammen en virtual reality. Bij het Research Center werken ze aan de toekomst van…
Lees verder
21 december 2020 Testimonial

"Ik werk aan het net van de toekomst"

Eva Driessen werkt als netarchitect bij Alliander. Knelpunten voorkomen, nieuwe oplossingen bedenken en meewerken aan…
Lees verder
9 februari 2021 Testimonial

"Ik bewijs dat studeren tijdloos is"

Dat studeren tijdloos is bewijst de 54 jarige Linda Noordwijk. Deze maand rondde zij haar…
Lees verder