“Ik kijk vooral naar iemands verhaal

Yvonne - Recruiter

Dat we een groot tekort aan technici hebben is geen geheim. Maar waar halen we ze vandaan? Een vraag waar recruiter Yvonne zich elke dag mee bezig houdt. ‘Ik kijk vooral naar iemands potentie. Het verhaal en de motivatie. Ik wil de onontdekte parels vinden.”

Aantrekken om op te leiden

“Als recruiter is mijn grootste doel om technisch talent te werven en aan ons te binden. De focus ligt voor mij nu voornamelijk op monteurs en uitvoerders in de gastechniek. Gasmonteurs zijn er bijvoorbeeld maar heel weinig, en daarom houden we ons vooral bezig met ‘gericht opleiden’. We hebben een betaald opleidingstraject tot gasmonteur opgezet, waarbij we mensen op onze kosten omscholen tot gasmonteur. Je hoeft dit dus niet al op je cv te hebben staan. Het liefst nemen we mensen aan met een technische opleiding op minimaal mbo niveau-2. Zij hebben al een goede technische basis waar we verder op kunnen bouwen. Mensen uit de installatietechniek zijn ideale kandidaten. Al worden zij ook weer schaars. Daarom kijken we tegenwoordig een stuk breder. Zo hebben we gemerkt dat bijvoorbeeld een achtergrond als grondwerker ook heel passend kan zijn. Als we zien dat iemand gevoel voor techniek heeft en een sterke motivatie, dan kijken we graag naar de mogelijkheden!”

Reden #98: Thuiswerken wanneer je wilt

Na je studie een andere keuze maken kent Yvonne maar al te goed. “ Ik heb HBO commerciële economie gestudeerd. Dat is iets heel anders dan bijvoorbeeld een studie HRM. Na mijn studie ben ik in de uitzendbranche terecht gekomen. Daardoor kende ik al wel wat van het recruitervak. Toen de pandemie uitbrak en een reorganisatie bij het uitzendbureau volgde, ben ik bij Alliander gestart in een financieel administratieve functie. Het thuiswerken tijdens de pandemie was super goed geregeld. Deze functie was voor mij een mooie eerste stap in mijn Alliander carrière. Toen ik een tijd later een vacature bij Recruitment zag, werd ik meteen enthousiast. Monteurs en uitvoerders zijn ontzettend belangrijk in de energietransitie!”

 

“Gasmonteurs, er is werk genoeg!”

“De gasleidingen hebben allemaal onderhoud nodig en storingen in het gasnet moeten worden opgelost. Je hebt als monteur gepland werk, maar het kan zo zijn dat je volgende klus een urgente storing is. De afwisseling in het werk is wat monteurs en uitvoerders aanspreekt. We hebben dus nog ontzettend veel werk te doen! Gastechniek blijft innoveren wat super belangrijk is in de energietransitie. Alliander is ook volop bezig met onderzoek naar verschillende duurzame alternatieven voor aardgas. Onze technici gaan uiteraard mee in deze ontwikkelingen. Zo draait er bijvoorbeeld een experiment waarbij een hele wijk in Lochem (GLD) op waterstof functioneert.”

Passie voor het vak

“Onze technici hebben veel passie voor het vak. Dat kan je echt goed merken. Bijvoorbeeld monteur Jeffry, waarmee ik een dagje mee mocht op de bus in Amsterdam. Mooi om te zien hoe hij met enthousiasme vertelt over wat hij zoal meemaakt in zijn werk.. Geweldig!  Daarom hebben we de laatste tijd ook meer aandacht gegeven aan deze groep op onze website. Zodat zij het werk vanuit hun ervaring kunnen vertellen.”

“Zelf heb ik ook ontzettend veel plezier in mijn werk. Je onderhoudt nauw contact met inhurende managers en interne belanghebbenden, maar natuurlijk ook met kandidaten. Dat maakt mijn werk heel erg veelzijdig. Je hebt ook wel eens te maken met mensen die niet zo veel ervaring hebben met solliciteren, of nog oriënterend zijn in wat bij hen past. Ik help graag met het naar boven halen van ambities en ontwikkelwensen. Of met tips voor het gesprek. Mooi om te zien wanneer ik merk dat de kandidaat iets heeft gehad aan mijn tips tijdens het sollicitatiegesprek.”

"Het lijkt me supertof om over 10 jaar te zien dat de mensen die ik nu heb aangenomen, een mooie ontwikkeling hebben doorgemaakt"

Laagdrempelig contact

“Wat ik ook leuk vind aan het werk is benaderbare, laagdrempelige manieren zoeken om in gesprek te komen met de doelgroep. En de dankbaarheid die je krijgt. Mensen die al lange tijd hetzelfde werk doen en zoeken naar nieuwe uitdagingen waarbij ze zich kunnen ontwikkelen. Of die kandidaat die vroeger door omstandigheden geen mbo opleiding heeft kunnen doen, maar wel relevante werkervaring heeft en ijzersterke motivatie. Ja daar kan ik echt weken op teren. Het lijkt me supertof om over 10 jaar te zien dat de mensen die ik nu heb aangenomen, een mooie ontwikkeling hebben doorgemaakt.”

Mensenwerk

“Recruiter zijn is in de eerste plaats echt mensenwerk. Ik ben echt een mensen- mens en vind het tegelijkertijd heel leuk om te streven naar resultaat. Het is geweldig om mensen blij te maken. Zowel de kandidaat als de inhurende afdeling. Daarnaast vind ik het heel interessant hoe mensen in elkaar zitten. Hoe ik daarop kan anticiperen en de juiste vragen kan stellen.”

Blije werknemers

“Ik ben wel echt Alliander-minded. Alles is hier gewoon goed geregeld. Alliander investeert in haar mensen. Je krijgt een budget om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Ook is er een goede werk-privé balans. Overal waar ik kijk, zie ik blije mensen werken. Buiten in de techniek, binnen bij de receptie. Mensen werken hier met passie.”

 

Wil jij net als Yvonne werken bij Alliander? Bekijk onze vacatures. 

 

 

Lees meer verhalen van Alliander collega's

AI op de arbeidsmarkt
27 november 2023 Nieuws

Bedrijven in energietransitie zoeken personeel met hulp van AI

Het Arbeidsmatchplatform. Een maatschappelijke start-up die met hulp van artificial intelligence (AI) op zoek gaat…
Lees verder
6 november 2023 Testimonial

Werken als Engineer gas bij Liander

Natascha Quint is Engineer gas bij Liander. Werk dat ze nog wel járen wil blijven…
Lees verder
29 september 2023 Testimonial

Omscholen tot uitvoerder: “ik vind het leuk om iets te doen waarbij ik de maatschappij voorruit help"

Van de politie naar de techniek. Rasit Yigit vond dat het tijd was voor wat…
Lees verder