Werken als Engineer: van Iran naar Nederland

Atena - Engineer

Om de energietransitie mogelijk te maken hebben we de komende jaren veel technisch geschoold personeel nodig. Maar in de huidige krappe arbeidsmarkt is het lastig om nieuwe mensen te werven. Daarom onderzoekt Alliander verschillende doelgroepen, waaronder statushouders, om de benodigde capaciteit voor de toekomst te waarborgen. Lees het inspirerende verhaal van Atena, een technisch geschoolde professional uit Iran. Via een ontwikkelingstraject kwam zij bij Alliander terecht en werkt nu als Engineer Elektra.

Vijf jaar geleden vluchtte Atena vanuit Iran naar Nederland. Met haar technisch geschoolde achtergrond wilde ze graag snel aan het werk. Die kans kreeg ze via de organisatie Talent voor Transitie. Sinds een jaar werkt ze als Engineer elektra bij Alliander. “Het werk in Nederland verschilt veel met Iran. Hier doe ik bijvoorbeeld een project helemaal zelf van a tot z!”

Technisch geschoold in Teheran

“Ik ben geboren en getogen in het noorden van Iran”, vertelt Atena. “Toen ik 19 was ging ik naar de universiteit van Teheran. Daarna werkte ik 8 jaar als Engineer. Bij een soortgelijk bedrijf als Alliander. Ook een netbeheerder. Vijf jaar geleden verliet ik Iran in mijn eentje, zonder familie en kwam ik naar Nederland.”

“Eerst heb ik vrijwilligerswerk gedaan voor het Leger des Heils, waar ik werkte als tolk. Na een aantal afwijzingen voor betaalde banen ben ik bij de organisatie Talent voor Transitie terecht gekomen. Zo kwam ik in contact met Alexandra, leidinggevende bij Alliander. Hier werk ik nu al een jaar met veel plezier.”

“Inmiddels heb ik helemaal mijn plek gevonden in Nederland. Ik woon samen en mijn partner komt ook uit Iran. Al woont hij al meer dan 30 jaar hier in Nederland.”

Werken als Engineer

“Ik werk bij Alliander als Engineer. Dit houdt in dat ik verschillende projecten begeleid, berekeningen maak en analyseer. Ik werk veel samen met uitvoerders en met aannemers. Daarnaast vraag ik rapporten en materialen aan en vind mijn weg in de vergunningen die ik aan moet vragen bij de gemeente. Het is vooral heel veel voorbereidend werk, om er uiteindelijk voor te zorgen dat een project kan starten. Ik maak een uitvoeringsplan, een verkeersplan, verzamel alle documenten en nog veel meer. Echt een behoorlijke klus dus!”

Ontwikkelingstraject

“Ondanks dat ik in Iran al als Engineer werkte, volg ik nu een ontwikkelingstraject. Dat komt omdat het werk en de cultuur in Nederland heel anders is. Hier in Nederland doe ik als Engineer het werk zelfstandig. Van schouwen, tot berekenen, tekenen, plannen, nazorg etc. In Iran ben je maar verantwoordelijk voor een onderdeel. De ene collega houdt zich bezig met tekenen, de volgende collega vraagt vergunningen aan en zo doet iedereen wat. Juist door het zelfstandige werken hier en de grote verantwoordelijkheid ben ik erg gegroeid in mijn werk.”

Schakelen tussen twee culturen

“Maar ook in de cultuur zitten veel verschillen. In Iran zijn de mensen wat losser. in Nederland duurt het soms wat langer om contact te maken als nieuwe collega. Verder is het zo dat er in Nederland om je mening gevraagd wordt. In Iran wordt het juist niet gewaardeerd als je feedback geeft. Als je leidinggevende iets zegt of besluit, dan accepteer je dat. Dat vond ik in het begin ook wel wennen. “

Slim en gedreven

“Atena is een enthousiaste, slimme en gedreven dame die haar mannetje staat in ons team”, vertelt manager Alexandra. “In het jaar dat ze hier werkt heeft ze echt geleerd om haar mening te geven. Ik ben daar echt trots op. In het begin heeft ze het best wel pittig gehad, maar ze heeft haar plekje helemaal veroverd.”

Nieuw talent belangrijk voor energietransitie

“Talenten als Atena zijn heel belangrijk voor de energietransitie. In Nederland hebben we namelijk een chronisch tekort aan technisch personeel. Het is met name lastig om Engineers opgeleid te krijgen. Vroeger waren er veel ervaren Engineers die de junior collega’s onder hun hoede namen. Maar inmiddels is de instroom te hoog om iedereen goed op te leiden door de ervaren collega’s. Zo kwam ik op een idee. Want waarom zouden we niet anders kijken naar de arbeidsmarkt? En wat breder naar cv’s? Er zijn in Nederland veel statushouders die zitten te popelen om aan de slag te gaan, maar de kans niet krijgen. Met deze doelgroep wilde ik graag gaan werken. Zo is het idee ontstaan om deze collega’s in huis te halen en een pilot op te starten. Inmiddels zijn we bezig met de laatste groep van deze pilot en zijn er zeven nieuwe collega’s ingestroomd die het erg goed doen!”

Geen regulier proces

Ik wilde deze pilot benaderen zoals elk ander ontwikkeltraject. Maar het is echt anders dan een regulier proces en zo moet je het ook zien. Er zijn grote cultuurverschillen waar je je in moet verdiepen. Daarnaast moet je als leidinggevende uitleggen dat men zichzelf mag uitspreken, er feedback mag worden geven en dat je het ook mag zeggen als je het ergens mee oneens bent. Dit is iets wat deze groep vaak nog moet leren, omdat ze dit niet gewend zijn. Het vergt meer uitleg, echt verbinding maken en je verdiepen in elkaar. We hebben regelmatig lunches met het team. Een voorbeeld hiervan is de feestdagenlunch. Een moment waarop iedereen iets te eten meeneemt uit zijn of haar land van herkomst of cultuur. Dat werkt zo verbindend. Samen eten, iedereen bij elkaar. Dat zijn echt gezellige en leerzame momenten.”

“Ik heb in het begin wel wat uitdagingen gehad”, geeft Atena toe. “Ik probeer geduldig te zijn en te luisteren. Stap voor stap om iedereen te leren kennen. Niet alleen de collega in zijn of haar functie, maar ook de mens. De ene is wat kritischer dan de ander, de ander is wat creatiever. Mijn ervaring is echt dat geduld de sleutel is. Nu heb ik heel goed contact met mijn collega’s en helpen ze me waar nodig.”

Meer overeenkomsten dan verschillen

“Ik zou Alliander als werkgever dan ook zeker aanraden. Ik hoop dat iedereen die solliciteert ook een kans krijgt. Ik zou tegen werknemers willen zeggen: zeg niet direct nee, maar plan een gesprek. Je zult daarin zien dat er meer overeenkomsten zijn dan je denkt. Ik heb een kans gekregen en aangepakt ik hoop dat anderen dat ook kunnen doen.”

Daar sluit Alexandra zich bij aan. “Gewoon doen! Het levert zoveel op, zowel voor jezelf als voor het team en de nieuwe werknemers. Het is okay als het niet direct past. Een bedrijf zoals Alliander is groot en wellicht is er in een ander team een betere match. Ik ben echt trots op al mijn collega’s. Ze hebben zich fantastisch ontwikkeld en wij zijn blij dat ze deze kans hebben aangepakt.”

Zij maken het net beter

14 februari 2024 Testimonial

Van bloemen naar elektriciteitskabels: Linda laat zich omscholen tot elektromonteur

Van bloemen naar elektriciteitskabels. Linda werkte vijftien jaar lang in de supermarkt op de bloemenafdeling.…
Lees verder
29 september 2023 Testimonial

Omscholen tot uitvoerder: “ik vind het leuk om iets te doen waarbij ik de maatschappij vooruit help"

Van de politie naar de techniek. Rasit Yigit vond dat het tijd was voor wat…
Lees verder
Omscholen tot developer
26 januari 2022 Testimonial

Omscholen: van zorgspecialist tot developer

Tien jaar na je studie je laten omscholen tot developer. Loes Immens deed het. En…
Lees verder