Solliciteren is bij ons gewoon mogelijk. We ontmoeten je graag online.

Meer informatie

Liander loopt voorop in Europa in analytics en kunstmatige intelligentie

3 december 2019

Van 17 tot 19 september organiseerde het Smart Grid Forum de Smart Grid Big Data 2019 conferentie in Berlijn. Dit jaar is er een speciale focus op de inzet van Kunstmatige Intelligentie voor beter netbeheer.

Frans, Sander, Matthijs en Willem hebben de uitnodiging om te spreken aangegrepen om hun ervaringen te delen over de inzet van analytics en kunstmatige intelligentie bij Liander te delen.

Het was inspirerend om te kunnen sparren met netbeheerders uit heel Europa, en ook nog ver daarbuiten over dit onderwerp. Er waren zelfs mensen vanuit Chili afgereisd om te leren hoe wij in Europa analytics en AI inzetten. Zo hebben we geleerd dat netbeheerders in het buitenland toch echt andere prioriteiten hebben dan wij bij Liander. In het buitenland is de grootste kostenpost voor netonderhoud vaak “vegetatiemanagement”.

Wat we vooral hebben geleerd uit ons bezoek aan deze conferentie is dat wij bij Liander voor lopen op andere netbeheerders met de brede inzet van analytics en AI in ons bedrijf. Zowel in storingsdetectie en afhandeling als ook in het plannen van nieuw net als ook in de digitalisering van ons net. Daar mogen we best trots op zijn! Analytics en AI zijn wel groeiende bij de netbeheerders in Europa. Vandaar ook deĀ conferentie met deze specifieke focus.

Ook hebben we gehoord dat wij ook gemeenschappelijke uitdagingen hebben met andere netbeheerder om AI en analytics succesvol in te zetten, zoals:

  • Het ontsluiten van data
  • Het verbeteren van data kwaliteit
  • Het combineren van operationele data met asset-data en procesdata
  • Transitie van systemen naar de cloud
  • Vinden van talent op AI en analytics vlak

Een mooie use-case van AI voor veiligheid hoorde we van Mario Larcher van Enel, waar ze een algoritme op basis van foto’s automatisch laten bepalen of medewerkers zich wel aan de veiligheidsvoorschriften houden tijdens werkzaamheden.

Wij hebben verteld over het project INPAI waarin we een systeem aan het bouwen zijn wat nieuwe investeringsstrategieĆ«n leert door de toekomst te simuleren. Onze aanpak werd met veel enthousiasme ontvangen. Een mooie pluim van onze AI collega’s in Europa!

Word jij onze nieuwe IT collega?

Bekijk alle 15 vacatures

Bekijk hoe onze IT'ers het verschil maken in de energietransitie