Eerste vmbo’ers aan de slag met keuzevak Nutsvoorzieningen

6 oktober 2021

Zes vmbo-3 leerlingen van het Candea College in Duiven zijn gestart met het keuzevak Nutsvoorzieningen. Dit nieuwe eindexamenvak is ontwikkeld door de Alliander Technische Bedrijfsschool. De leerlingen verkennen in het komende halfjaar de wereld van de techniek bij Alliander.

Eerste school in Nederland

Het Candea college is de eerste school in Nederland die dit examenvak aanbiedt. De komende weken gaan de leerlingen aan de slag in de praktijklokalen van Alliander. Daar gaan ze leren om onder anderen een lantaarnpaal aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Ook de eerste SO (Schriftelijke Overhoring) die meetelt voor hun examencijfer, heeft plaatsgevonden. Ondanks hun jonge leeftijd (13 tot 15 jaar) zijn de leerlingen daarom erg serieus.

De deelnemers zijn met zorg geselecteerd

De deelnemers aan dit keuzevak hebben een bewuste keuze gemaakt voor dit vak. Voor de zomervakantie zijn alle leerlingen op gesprek geweest bij Alliander, zodat ze konden ervaren waar ze dit vak gaan volgen. Tijdens een rondleiding door ons gebouw vertelden we wat de bedrijfsonderdelen van Alliander doen. Vervolgens hebben we kennismakingsgesprekken gevoerd. Uiteindelijk hebben we zes kandidaten een plaats in dit keuzevak kunnen geven.

De eerste twee schooldagen hebben plaatsgevonden

Na een aantal maanden van zorgvuldige afstemming met de docent van het Candea College en de Technische Bedrijfsschool van Alliander was het zover. De leerlingen kregen een introductie op de Technische Bedrijfsschool in Duiven en mochten een kijkje nemen op het BPV (beroepspraktijkveld). Hier hebben zij een voorzichtige poging gedaan om een kabel te buigen of een schakelaar in een verdeelstation te bedienen.

Nutsvoorzieningen in heel Nederland

Hoewel het Candea college de eerste school is die dit keuzevak aanbiedt, streven wij er naar om het vak Nutsvoorzieningen op scholen in heel Nederland te krijgen. De energietransitie versnelt en ons werkpakket neemt toe. maar er is een chronisch tekort aan technisch personeel. De energiewereld biedt hoge baanzekerheid, maatschappelijke impact en voldoende carrière mogelijkheden, maar jongeren kiezen steeds minder voor een baan in de techniek. Alliander heeft verschillende initiatieven om technisch personeel op te leiden en om te scholen, maar onderneemt ook veel om jongeren te interesseren voor techniek. Hier is het keuzevak een mooi voorbeeld van.

 

Wil jij het keuzevak ook aanbieden op jouw school? Neem contact op met Ruben Sluiter (ruben.sluiter@alliander.com)

Meer over Alliander

Omscholen tot developer
26 januari 2022 Testimonial

Omscholen: van zorgspecialist tot developer

Tien jaar na je studie je laten omscholen tot developer. Loes Immens deed het. En…
Lees verder
19 januari 2022 Nieuws

Laat je opleiden tot uitvoerder

Het werven en slim opleiden van technici is één van de manieren om meer werk…
Lees verder
4 januari 2022 Testimonial

Werken in eigen regio als projectmanager

Als Projectmanager is Janne Gommers in Nijmegen verantwoordelijk voor de voorbereiding en realisatie van alle…
Lees verder