“Straks mag ik als tweede persoon mee naar klussen. Nu loop ik mee met ervaren collega’s

Talita Vork - Monteur in opleiding

Techniek? Daar had Talita nooit echt iets mee. Het was eigenlijk haar bedoeling om directiesecretaresse te worden, maar dat liep anders. Na haar afstuderen lukte het haar door de economische crisis niet om een baan in die richting te vinden. In plaats daarvan ging ze aan de slag bij verschillende klantcontactcentra, maar daar werd ze niet gelukkig van. Aangemoedigd door het werkplezier van haar partner, maakte ze de overstap naar de elektrotechniek. Sinds mei 2023 volgt ze een opleidingstraject tot elektromonteur bij Liander.

“In 8 jaar tijd heb ik bij wel 9 verschillende klantcontactcentra gewerkt. En dat terwijl ik helemaal geen zin had om elke keer van baan te wisselen en opnieuw te solliciteren. In die tijd ging ik weleens mee naar een klus van mijn partner, die toen al bij Liander werkte. Daar zag ik hoe spannend zijn werk eigenlijk was. Ik kreeg ook uitleg van zijn collega’s over het werk waar ze mee bezig waren Zij konden hun enthousiasme voor het werk goed overbrengen. Dat klonk zo leuk, dat ik dat zelf ook wilde. En in de elektrotechniek is zoveel werk te vinden, dat ik ook niet elke keer van baan hoef te veranderen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Oefenen met middenspanning

“Voordat ik zelf bij Liander startte, heb ik eerst 2 jaar bij een aannemer gewerkt. Daar heb ik het eerste begin van het vak geleerd. Bij hen behaalde ik de aanwijzingen VP-LS (Vakbekwaam Persoon Laagspanning) en VOP-MS (Voldoende Onderricht Persoon Middenspanning). Met die aanwijzingen op zak, mag ik nu bij Liander verder leren voor VP-MS (Vakbekwaam Persoon Middenspanning). Vanaf mijn start bij Liander, mocht ik meteen in trainingslokalen oefenen met het monteren van middenspanningselementen. Bijvoorbeeld eindsluitingen en moffen. Moffen zijn verbindingen tussen 2 stukken kabel. Als ik straks mijn VP-MS aanwijzing heb, mag ik als tweede persoon mee naar klussen. Nu loop ik mee met ervaren collega’s.”

“In het trainingslokaal mag ik gewoon fouten maken. Daar leer ik veel van.”

Snelweg van de stroom

“Ongeveer 3 dagen per week loop ik mee met mijn collega’s uit het rayon. Samen houden wij dat het elektriciteitsnet draaiende. Niet alleen de laagspanning, maar ook de middenspanning. Middenspanning is eigenlijk de snelweg van de stroom. Die snelweg bestaat tussen twee middenspanningsruimtes. De laagspanning is een N-weg, hier loopt minder stroom dan door de middenspanningskabel. Hiermee voorzien we hele bedrijfspanden en woningcomplexen van stroom. Zo blijft alles bij mensen thuis werken, van de koelkast tot de tv. Het werk dat ik hiervoor doe is elke keer verschillend. Van het inlassen van ruimtes tot werkzaamheden bij verdeelhuisjes waar de stroom binnenkomt en verdeeld wordt over diverse kabels. Ook waar en met wie ik werk, verschilt per klus. De ene keer sta ik in Voorthuizen en de andere keer in Almere. Elke keer met andere collega’s. En van iedereen kan ik wel wat leren.”

Leren van fouten

“De andere 2 dagen ga ik naar school. Daar oefen ik binnen met de verschillende verbindingen en middenspanningskabels. Ook krijg ik om de week theorieles: elektroleer. Daarnaast volg ik ook eens in de 3 maanden het vak persoonlijke ontwikkeling. Hierin leer ik meer over communicatie en omgaan met klanten. Heel gevarieerd dus. De combinatie van leren en werken vind ik heel fijn. Ik doe veel ervaring op tijdens de klussen buiten. Tegelijkertijd mag ik in de veilige omgeving van het trainingslokaal ook gewoon fouten maken. En daar leer ik ook heel veel van.”

“Als je nieuwsgierig bent en vragen durft te stellen, kun je hier echt heel veel leren.”

Nog lang niet uitgeleerd

“Als ik straks VP-MS ben, kan ik nog doorstromen naar Allround Vakbekwaam Persoon (AVP). Maar ook daarna zal ik nog elke keer iets nieuws leren. Zeker met de energietransitie verandert het vakgebied snel. Bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving. Ik ben dan ook nog lang niet uitgeleerd. Wat ik heel fijn vind bij Liander, is dat iedereen elkaar graag helpt. Zowel de leerlingen onderling, als de collega’s vanuit het rayon. Als je nieuwsgierig bent en vragen durft te stellen, kun je hier echt heel veel leren.”

Slide 1 of 0

Hoe kan ik je
verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter Luc
Vraag het via WhatsApp