kunnen duizenden windmolens hun energie niet kwijt

Marcel de Nes - Projectmanager

De energietransitie onmogelijk? Met collega’s zoals Marcel zeker niet! Als projectmanager is hij een van de onzichtbare helden achter onze stroomvoorziening. Hij zorgt voor de ondergrondse kabelverbindingen tussen stations: grote verlengsnoeren waardoor energie kan stromen. Bijvoorbeeld van een windmolen naar jouw koelkast.

“Nederland kampt met een tekort aan stroomaansluitingen” Marcel de Nes (56) is duidelijk: we hebben meer capaciteit nodig om aan de groeiende vraag naar elektriciteit te voldoen. “Vooral met de komst van elektrisch vervoer en de behoefte van bedrijven en industrieën om van het gas af te gaan en te vergroenen. In de provincie Gelderland werk ik aan de verbindingen tussen onderstations. Hierdoor kunnen we meer aansluitingen realiseren en op meer plekken energie leveren. En dat niet alleen: we zorgen er ook voor dat we energie van hernieuwbare bronnen, zoals wind- en zonneparken, kunnen ontvangen.”

Die wind waait niet voor niets

Marcel zorgt ervoor dat we deze wind- en zonneparken op het elektriciteitsnet kunnen aansluiten – het is een van zijn belangrijkste taken. “De parken wekken enorme hoeveelheden hernieuwbare energie op. Om die energie te benutten, moeten ze naadloos worden geïntegreerd in ons netwerk. Dit betekent dat we nieuwe kabelverbindingen leggen en ervoor zorgen dat de opgewekte energie efficiënt wordt getransporteerd.”

Meer dan kabels

In zijn werkweek is Marcel niet alleen met kabels bezig: hij is betrokken bij een complex samenspel van verschillende partijen. “Ik vertaal abstracte plannen naar praktische stappen en werk met allerlei groepen samen. Als projectmanager ben ik de schakel tussen collega’s, aannemers, ingenieursbureaus, perceeleigenaren en overheidsinstanties. Die samenwerking is enorm belangrijk. Zelf ben ik ooit begonnen als engineer, en begrijp dus hoe de techniek werkt. Ik weet dat iedere rol even belangrijk is in zo’n project. Alleen samen zorgen we ervoor dat alles soepel loopt, van start tot oplevering.”

“Routes van kabels gaan soms door steden, dorpen, onder wegen, dwars door weilanden. Met perceeleigenaren onderhandelen we dan over de route en eventuele vergoedingen. Onze werkzaamheden zijn voor sommige eigenaren best ingrijpend; hun verhaal moet ook gehoord worden. Het werk brengt me vaak leuke dilemma’s, zoals laatst bij een paardenmanege. Samen we bedachten we hoe we het konden oplossen dat wij konden graven zonder dat de paarden daar te veel last van hadden. Dat soort puzzels oplossen vind ik een interessante uitdaging.”

De ruggengraat van onze energie-infrastructuur

“Mijn werk zorgt ervoor dat onze netten toekomstbestendig zijn voor de komende 20 jaar. Zodat er voldoende capaciteit is om aan de groeiende vraag naar elektriciteit te voldoen én we hernieuwbare energiebronnen kunnen integreren.”

“Ik vind het leuk om met deze complexe maatschappelijke vraagstukken bezig te zijn. Ik vraag altijd: hoe kunnen we het slimmer doen? Kan het efficiënter, circulair en duurzaam? Zoeken naar mogelijkheden, dat past echt bij Alliander. Dat moet ook wel, want als we stilzitten en afwachten, dan lukt die energietransitie inderdaad niet!”

(On)zichtbaar werk met impact

“Het meeste van mijn werk bevindt zich onder de grond, maar het is allesbehalve onzichtbaar. Wat wij doen maakt het verschil voor de maatschappij. Het graven veroorzaakt weleens overlast, vooral in steden kan het onhandig zijn. Onlangs grapte een vriend dat de verkeersomleiding in Nijmegen ‘onze schuld’ was – Alliander is daar aan het werk. Ja, het geeft even ongemak. Maar liever dát, dan in de toekomst geen stroom.”

Zij maken de energietransitie mogelijk

21 september 2023 Testimonial

Zonder mij zou de energietransitie onbetaalbaar zijn

De energietransitie onmogelijk? Met collega’s zoals Kris zeker niet! Ontdek hoe hij hielp en miljoenen…
Lees verder
21 september 2023 Testimonial

Zonder mij krijgt jouw nieuwe huis geen stroom

Zonder Björn is de energietransitie onmogelijk. Ontdek hoe deze netarchitect de toekomst van ons net…
Lees verder
22 april 2021 Nieuws

'Zonder energie staat alles stil'

Sarike van Wette is directeur Onderhoud & Storingen bij Liander, de netbeheerder die onderdeel is…
Lees verder

 zonderEngineers.zonderEngineers.

Bekijk relevante vacatures

Nicole is projectleider bij Liander
Bekijk alle 417 vacatures