krijgt jouw nieuwe huis geen stroom

Björn Röseler - Netarchitect

De energietransitie onmogelijk? Met collega’s zoals Björn zeker niet! Als netarchitect energietransportsysteem werkt hij aan de toekomst van ons net. Zo zorgt hij ervoor dat er straks nog meer treinen rijden en in onze nieuwe huizen het licht aan kan. Ga er maar aan staan, of niet Björn?

“Ja, zonder ons valt de economie stil. Als wij niet zouden investeren in het net, dan kunnen we geen klanten aansluiten of aansluitingen uitbreiden. Nieuwbouwprojecten zouden vastlopen. Er zouden dan geen extra treinen kunnen rijden, geen nieuwe bedrijven starten.”

Voorbereid op de toekomst

Björn Röseler (30) is duidelijk: netarchitecten zoals hij zijn onmisbaar. “Simpel gezegd zorg ik ervoor dat er voldoende ruimte is op ons net om alle klanten aan te sluiten. Ziekenhuizen, nieuwbouwwijken met duizenden huizen, datacentra en stations. Hoe zorgen we ervoor dat we iedereen van een aansluiting kunnen voorzien? Hoe houden we de energiecapaciteit in het net op peil? Ik maak investeringsvoorstellen voor projecten om het net te verbeteren en uit te breiden. Het is fantastisch om op zo’n concrete manier bij te dragen.”

Samen met collega’s voorspelt Björn Röseler (30) de toekomst. “We blikken tot wel 40 jaar vooruit. Dat doen met een programma waarin we alle verwachte klantontwikkelingen verzamelen. Op een dashboard zien we de belastingprognose met mogelijke knelpunten of schaarste. Hiervoor bedenk ik als netarchitect samen met andere netspecialisten en -architecten passende en maatschappelijk verantwoorde oplossingen.”

Projecten van jaren

“In mijn werk ben ik initiator en eindverantwoordelijke. Dat ik bij alle fases van het traject betrokken ben, maakt mijn werk heel uitdagend. Het begint bij mij bij het constateren van een mogelijk knelpunt. Neem bijvoorbeeld de regio Haarlemmermeer; in de toekomst is daar voor Schiphol en Prorail te weinig stroom voor alle activiteiten. Samen met collega’s van andere afdelingen kijken we naar mogelijke oplossingen. Vervolgens heb ik een investeringsvoorstel geschreven voor een van de oplossingsrichtingen: een hoogspanningsstation vernieuwen en upgraden.”

“Zo’n investeringsvoorstel presenteer ik aan de Raad van Bestuur. Dat is best spannend, want in het geval van ProRail en Schiphol gaat het om een budget van tientallen miljoenen euro’s en meerdere jaren werk. Hiervoor is het investeringsvoorstel inmiddels akkoord en zijn we begonnen met bouwen van het nieuwe hoogspanningsstation. Het duurt nog tot 2027 voordat er iets af is, maar ik kijk nu al uit naar het resultaat. Het is gaaf om dit project waar ik jarenlang aan heb gewerkt, echt te zien worden.”

Samenwerken voor het beste resultaat

“In 2017 begon ik hier als trainee. Als je mij toen had gezegd dat ik nu aan projecten van tientallen miljoenen euro’s zou werken, had ik je denk ik niet geloofd. Die verantwoordelijkheid vind ik juist heel leuk. En doordat we in een team samenwerken met ervaren collega’s weet ik dat het goed komt. Iedereen voelt zich betrokken, collega’s vullen elkaar aan en helpen elkaar verder. Dat vertrouwen in het team en in het project is geweldig. Samen staan wij aan het roer van de energietransitie.”

Zij maken de energietransitie mogelijk

21 september 2023 Testimonial

Zonder mij kunnen duizenden windmolens hun energie niet kwijt

Ontdek hoe Marcel als projectmanager bijdraagt aan de energietransitie en lees hoe hij wind- en…
Lees verder
21 september 2023 Testimonial

Zonder mij zou de energietransitie onbetaalbaar zijn

De energietransitie onmogelijk? Met collega’s zoals Kris zeker niet! Ontdek hoe hij hielp en miljoenen…
Lees verder
22 september 2023 Nieuws

De energietransitie is onmogelijk, zonder jou

Netwerkbedrijf Alliander voor een enorme opgave. Alleen al in 2024 verwacht Alliander meer dan 2.100…
Lees verder

 zonderEngineers.zonderEngineers.

Vind de baan die bij jou past

Bekijk alle 417 vacatures