is het elektriciteitsnet minder betrouwbaar

Jany Bosman - Engineer Telecom

De energietransitie onmogelijk? Met Jany zeker niet. Als Engineer Telecom werkt zij aan het ontwerp van nieuwe ondergrondse infra die bijdragen aan de bediening, bewaking en beveiliging van Liander assets. Zoals elektriciteitsstations, klant- en kantoorlocaties en datacenters. Door haar werk worden storingen op tijd gesignaleerd en opgelost. Nog voordat jij er iets van merkt.

“Ik werk bij het bedrijfsonderdeel Qirion. Een dochterbedrijf van Alliander”, vertelt Jany Bosman. “Mijn team Qirion Lijnen & Telecom’, werkt parallel met de nieuwe aanleg van elektra. Dat betekent dat als er een nieuwe elektriciteitskabel de grond in gaat, we een telecombuis meeleggen. Vervolgens plaatsen we op onze elektriciteitsstations telecomkasten, die in verbinding staan met het bedrijfsvoeringcentrum en de Liander Control Room. Hier komen alle meldingen in het elektriciteitsnet binnen. Onze collega’s daar bewaken het net 24/7 en zorgen dat alle storingen worden opgelost, nog voordat de klant er last van heeft. Ons werk zorgt ervoor dat de stations zichtbaar zijn. Zijn ze dat niet, dan worden storingen te laat opgemerkt. En dat kan grote gevolgen hebben.”

Technisch tekenen

“Ik houd me vooral bezig met de technische kant van het werk. Zo maak ik het ontwerp voor de glasvezelkasten en beoordeel ik het uiteindelijke design. Ik regel de juiste apparatuur voor onze werkzaamheden en schakel met de engineer die zich bezighoudt met de beveiliging hiervan.”

“Ik ga ook regelmatig langs op de stations. Zodat ik zie hoe mijn plannen er in de praktijk uitzien. Hierdoor kom ik ook achter dingen, waar ik de volgende keer meer rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld hoe klein sommige ruimtes zijn waar onze technici werken.”

Ontwerpen en berekenen

“Het ontwerpen vind ik een van de leukste onderdelen van mijn werk. Het werken aan de tekenpakketten, de communicatie richting de kastenbouwer en de uitvoer. Alles regelen en inplannen. In deze fase zoek ik uit hoe het allemaal in het netwerk past. Binnen het Alliander Telecom Glasvezelnetwerk wordt het signaal verzonden met een laser. Als er veel stations tussen de communicatiepunten zitten, is er meer demping. En dan moet ik een ander soort laser gebruiken in mijn ontwerp. Ieder ontwerp is nieuw en anders. Dat maakt het zo tof om te doen.”

Stabieler maken van het Alliander netwerk

“Hoewel ik vaak werk aan nieuwe stationsprojecten, werk ik ook weleens aan de vervanging van een bestaand station. Nu werk ik aan de vervanging van alle apparatuur van een bepaald type netwerk. Simpelweg omdat de technologie verouderd is. We stappen over naar een ander type netwerk. En dat betekent dat de bestaande apparatuur in het Alliander Telecom Glasvezelnetwerk vervangen moet worden. Een uitdagend project dat meerdere jaren loopt. Het vraagt om het analyseren van de huidige data en de uitrol en vervanging van apparatuur. Een flinke klus dus. Maar wel een die bijdraagt aan de toekomstige stabiliteit van het Alliander Telecom Glasvezelnetwerk. En dat we kunnen voldoen aan de toekomstige telecom behoefte. Daar word ik nou blij van!”

 zonderEngineers.zonderEngineers.