heeft jouw buurt geen stroom

Sylvia van Rosmalen-Kippersluis - Omgevingsmanager

De energietransitie onmogelijk? Niet als het aan Sylvia ligt. Zij werkt als omgevingsmanager aan de betrouwbaarheid van het energienet. En draagt bij aan de realisatie van 23.000 elektriciteitshuisjes die de komende 10 jaar door Liander geplaatst worden. Zodat er ruimte komt voor zonnepanelen en warmtepompen. En dat de lampen in jouw huis gewoon blijven branden.

“Het is druk op het elektriciteitsnet. We verbruiken steeds meer energie en daardoor is er in veel buurten een tekort aan capaciteit op het net. Daken liggen vol met zonnepanelen die op zonnige dagen terugleveren. Mensen gaan elektrisch koken of schaffen een elektrische auto aan. En veel woningen verduurzamen en gaan van het gas af.”

De energietransitie versneld uitvoeren

Dat vraagt om een slimme aanpak. En daarom heeft Liander  ‘de buurtaanpak’ in het leven geroepen. Een grote opdracht waar Sylvia van Rosmalen-Kippersluis aan meewerkt als omgevingsmanager. “Met de buurtaanpak kunnen we de grote uitdagingen van de energietransitie versneld uitvoeren. In totaal worden er in ons werkgebied de komende 10 jaar 23.000 elektriciteitshuisjes geplaatst. Dat klinkt simpel, maar het is een grote puzzel om dit voor elkaar te krijgen. Je hebt met verschillende partijen te maken die verschillende prioriteiten hebben, zoals gemeenten en grondeigenaren. Daarnaast raakt Nederland vol. Niet alleen boven, maar ook onder de grond. Want de elektriciteitshuisjes zetten hoge spanning om naar stroom die bij huizen de meterkast ingaan. Om dat allemaal werkend te krijgen moeten er meerdere kabels de grond in. Het is dus echt een zoekplaatje. In sommige dorpen in Nederland is bijvoorbeeld nog genoeg plek. Maar in een grote stad zoals Amsterdam is bijna elke meter al volgebouwd.”

Samenwerken met verschillende partijen

Hoe kom je dan aan al die plekken? Dat is volgens Sylvia een samenspel van verschillende afdelingen en belanghebbenden. “Het team ruimtelijke inpassing scout verschillende locaties. In de ene buurt moeten er 4 huisjes worden geplaatst, in de andere 14. In een buurt in Hoorn moeten er in totaal 50 worden bijgebouwd. Als het team een plan heeft gevormd, dragen zij deze over naar ons team. Vervolgens gaan wij aan de slag. Samen met de technisch manager kijk ik of de plekken die gescout zijn kloppen. Kunnen we hier gaan bouwen? Hoe ligt alles in de grond? Moeten er kabels verlegd worden? Liggen er waterleidingen? Vervolgens worden er tekeningen gemaakt van hoe de kabels komen te liggen. Het ‘tracé’ noemen we dit. We maken afspraken met de aannemer en overleggen met de gemeente en buurtbewoners. Want niet iedereen wil een elektriciteitshuisje voor zijn deur, of zelfs in de straat.”

“Soms is het genoeg om buurtbewoners te informeren per brief. Maar soms is het ook nodig om een bijeenkomst te organiseren in bijvoorbeeld het wijkcentrum. Zodat zorgen worden gehoord en hopelijk ook kunnen worden weggenomen. In sommige gevallen is er een buurtgroep actief, waar we mee in gesprek gaan. Daarnaast zoeken we naar andere communicatiemiddelen, zoals een buurtapp, waar we informatie kunnen delen. Over hoe lang we in de buurt aan het werk zijn of wanneer de eerste schep de grond in gaat. Maar mensen moeten ook op de hoogte zijn van spanningsuitval. Grote supermarkten die uren van het net afgaan moeten de tijd hebben om een aggregaat te kunnen regelen.”

Rekening houden met de buurt

“Als omgevingsmanager ben je echt een spin in het web. Een groot deel van mijn werk is alle betrokkenen goed in beeld brengen. Wie hebben er last van en wie hebben er belang bij? Dat loopt vaak ook door elkaar. Een gemeente heeft bijvoorbeeld belang bij de uitbreiding van het elektriciteitsnet, maar kan ook een heel project stilleggen als ze bijvoorbeeld geen toestemming geven voor een boom die weggehaald moet worden. Hetzelfde geldt voor particulieren. Binnenkort gaan we in Heerenveen een nieuw huisje plaatsen. Aan een lange weg met alleen maar boerderijen. Dan moeten we dus bij iemand privé-grond aankopen om te kunnen bouwen. Daar staan mensen niet om te springen. We moeten daar echt gaan uitleggen wat er gebeurt als we niet kunnen uitbreiden. Dat je dan over een paar jaar niet meer warm kan douchen, je auto niet kan opladen of het licht niet meer aan kan doen.

“Een plek om te bouwen wordt niet zomaar gekozen. Zo moet er genoeg ruimte om het huisje heen zijn om onderhoud te plegen. Daarnaast moet je weten wat er al in de grond ligt. Idealiter ligt er weinig. Want het verleggen van infrastructuur kost veel tijd en geld. Tegelijkertijd wil je ook rekening houden met omwonenden. Wat als iemand er echt op tegen is, maar het niet anders kán? Dan ga je weer in gesprek. Helpt het als er een heg omheen komt? Of als het elektriciteitshuisje een andere kleur heeft?”

Aanspreekpunt in de wijk

“In mijn projecten maak ik onderscheid in voorbereiding en uitvoering. Ik bereid 5 projecten tegelijkertijd voor. Wat moet er allemaal worden geregeld voordat het werk gedaan kan worden? Zodra de eerste schop de grond in gaat, is een project in uitvoering. Daarvan heb ik er nog eens 5.”

“Ook daar ben ik regelmatig aanwezig. En ben ik het aanspreekpunt voor de Liander-collega’s, de aannemer en de omwonenden. Het liefst neem ik zoveel mogelijk zaken voor de uitvoerder en de aannemer weg, zodat zij zich kunnen focussen op het werk dat gedaan moet worden. Dus als buurtbewoners vragen hebben of boos zijn vanwege werkzaamheden. Of als de aannemer tijdens werkzaamheden iets tegenkomt wat we van tevoren niet konden zien. Dan probeer ik dit zo snel mogelijk op te lossen.”

Bijdragen aan de energietransitie

Wat mijn werk leuk maakt is dat ik zoveel mag doen. Ik krijg de kans om met veel verschillende mensen samen te werken. Om van veel onderdelen wat te weten en dit tot een goed eindresultaat te brengen. Ik ben ook echt trots op het werk. Trots dat we dit zo met elkaar kunnen vormgeven. Dat we leren door te doen. Want zo’n groot project als dit is nog niet eerder gedaan. En als de elektriciteitshuisjes zijn geplaatst én de omwonenden tevreden zijn, dan geeft dat een voldaan gevoel. Ik ben blij dat ik op deze manier écht bij kan dragen aan de energietransitie.”

 zonderEngineers.zonderEngineers.

Bekijk relevante vacatures

Bekijk 384 vacatures