zou de energietransitie onbetaalbaar zijn

Kris Nootenboom - Hoogenwoud - netspecialist gas

De energietransitie onmogelijk? Met collega’s zoals Kris zeker niet! Als netspecialist gas geeft hij specialistisch advies waarmee complexe projecten betaalbaar worden. Zoals laatst, in Arnhem, waarbij dankzij Kris meer dan een miljoen bespaard is.

Arnhemse energietransitie

“Elderveld-Noord is één van de wijken waar de gemeente Arnhem bezig is met verduurzaming. Hier stappen we over van gas naar een warmtenet.” Kris Nootenboom – Hoogenwoud (44) vertelt enthousiast: “Dit soort complexe klussen vind ik eigenlijk het allerleukst. Zo’n transitiewijk is een langdurig en kostbaar project waarbij we met veel partijen samenwerken. Ik breng gas-technische kennis, maak berekeningen, geef advies en kijk naar het grotere plaatje met betrekking tot de gasleiding.”

“Om van het gas af te gaan, moeten we eerst graven om het warmtenet aan te leggen. Zodra dat gebeurd is, sluiten we het gas af en verwijderen we de ‘oude’ leiding. Maar tot die tijd willen we de wijk natuurlijk wel aangesloten houden. De vraag is: hoe kan je dat het beste en efficiëntste aanpakken?”

“Je wil natuurlijk voorkomen dat we onnodige werkzaamheden verrichten. Door goed samen te werken is dat gelukt. Het is een technisch verhaal, maar het kwam erop neer dat de warmteleiding in Elderveld-Noord vlak naast de gasleiding gepland was. Maar als we binnen de meter van die gasleiding zouden graven, dan moesten we die gasleiding in verband met veiligheid eigenlijk eerst vervangen. Dat is een beetje overdreven voor een leiding die op korte termijn toch weg moet. Ik dacht: dat kan slimmer.”

Miljoenen besparen

“Zo’n breinbreker vraagt om goede samenwerking tussen disciplines, zoals netplanners, engineers, gebiedsregisseurs en projectmanagers. Een deel van de collega’s is gespecialiseerd in wat er op de vierkante meter gebeurt, andere collega’s voeren juist meer bestuurlijk overleg met de gemeente en andere partijen. Als netspecialist heb ik genoeg technische én projectmatige kennis om met al deze collega’s samen te werken en ze met elkaar te verbinden. Ik kijk naar het grotere gebied en denk mee voor technische oplossingen die je op de vierkante meter niet meer ziet.”

“Uiteindelijk kwam het plan om de graafwerkzaamheden 20 centimeter te verplaatsen, waardoor de originele gasleiding tot het eind kon blijven. Onder andere hierdoor hebben we zo’n twee miljoen euro bespaard in deze wijk.”

Doorgroeien vanuit de tekenkamer

“Wat ik leuk vind bij Alliander is dat ik me hier heb kunnen ontwikkelen. Vijftien jaar geleden ben ik begonnen in de tekenkamer. Daar tekenden we welke leidingen en kabels die in de grond lopen in ons systeem en hielden bij wat de status is. Als je bijvoorbeeld gaat graven, kan je dat systeem raadplegen om ervoor te zorgen dat je geen schade veroorzaakt.”

“Ik had wel een technische achtergrond, maar van gas-techniek wist ik eigenlijk niks. Je leert hier door te doen, ook in andere functies zoals engineer.  Je wordt aangemoedigd om nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen. Ik hou er zelf ook van om aan collega’s dingen uit te leggen die ik in de afgelopen vijftien jaar heb geleerd.”

Toekomst van het gasnet

“Ik denk dat er in de toekomst nog een heleboel uitdagende klussen komen. Want ook al gaan we steeds minder gas gebruiken, er zitten nog enorm veel leidingen in de grond waar gas-technische kennis voor nodig is. Netspecialisten zoals ik, maar ook hands-on monteurs en engineers zijn hard nodig om het net toekomstbestendig te maken. En als iedereen goed samenwerkt en aanhaakt waar nodig, dan kunnen we veel voor elkaar krijgen.”

Zij maken de energietransitie mogelijk

21 september 2023 Testimonial

Zonder mij krijgt jouw nieuwe huis geen stroom

Zonder Björn is de energietransitie onmogelijk. Ontdek hoe deze netarchitect de toekomst van ons net…
Lees verder
21 september 2023 Testimonial

Zonder mij kunnen duizenden windmolens hun energie niet kwijt

Ontdek hoe Marcel als projectmanager bijdraagt aan de energietransitie en lees hoe hij wind- en…
Lees verder
31 juli 2023 Testimonial

“Bij mijn team ‘uit de kast komen’ was een van de engste dingen die ik heb moeten doen”

De energietransitie. Die maken we mét iedereen en vóór iedereen. Bij Alliander zijn we dan…
Lees verder

 zonderEngineers.zonderEngineers.

Bekijk relevante vacatures