“Je hoort steeds vaker in het nieuws dat het druk is op het elektriciteitsnet. Er zijn veel klanten die een nieuwe aanvraag doen voor stroom. Meer dan het net aankan, waardoor er ‘file’ ontstaat. Nieuwe aanvragen komen op een wachtlijst te staan, die soms wel tot 10 jaar kan oplopen.”
Kijken naar de toekomst
“Als netarchitect is het mijn taak om te voorkomen dat er nog meer knelpunten in het elektriciteitsnet ontstaan en dat de huidige problemen zo snel mogelijk worden opgelost. Dat klinkt als een eenvoudige taak, maar het is een complex probleem met veel uitdagingen.”
“Mijn werk begint bij het identificeren van de huidige problematiek. Daarnaast kijk ik jaren vooruit en identificeer ik toekomstige knelpunten in het elektriciteitsnetwerk. Hiervoor hebben wij speciale applicaties die inzicht bieden in wat het net aankan. Zo kan ik bijvoorbeeld tot 2063 zien hoeveel de vraag naar elektriciteit gaat toenemen. Vervolgens stel ik per regio een netvisie op waarin wordt beschreven hoe we deze knelpunten stapsgewijs gaan aanpakken. Deze netvisie is als een puzzel. De verschillende uitbreidingen zijn vaak met elkaar verbonden en vullen elkaar aan. Het succes ervan hangt af van de samenhang tussen de verschillende stappen. Alles moet in elkaar passen.”
Complexe puzzel
“Een mooi voorbeeld is de realisatie van het nieuwe elektriciteitsverdeelstation Zuilichem. De bouw van dit station zorgde niet direct voor minder klanten op de wachtlijst. Maar het was wel een belangrijk stuk van een grotere puzzel om de ‘file’ in dit gebied op te lossen. Veel klanten in dit gebied rekenen namelijk op stroom van het elektriciteitsverdeelstation Zaltbommel in de Bommelerwaard. Maar dit station zat volledig vol. Met de komst van het nieuwe station in Zuilichem, kunnen wij doorgaan met de volgende stap. Namelijk het verplaatsen van vermogen vanuit Zaltbommel naar Zuilichem. Dit doen wij door onderliggende installaties en routes te verleggen, waardoor er op Zaltbommel meer ruimte ontstaat. Daarmee kunnen wij wél een aantal klanten van de wachtlijst halen. Het interessante aan dit soort projecten is dat je pas bij de allerlaatste stap de puzzel hebt opgelost.”