“Bij Alliander mag je zijn wie je bent”

Krista - Teamleider

De energietransitie. Die maken we mét iedereen en vóór iedereen. Bij Alliander zijn we dan ook trots op al onze mensen. En die mensen laten we graag zien. Deze weken, tijdens Pride, zetten we onze LHBTIQA+ collega’s in de spotlight. Vandaag Krista Berndsen (44), teamleider.

Krista werkt als teamleider op de afdeling Bestellen tot Betalen bij Inkoop. “Onze afdeling doet bijna alle inkoop van Alliander. Denk aan transformatoren, gereedschap voor de monteurs, softwarepakketten voor IT, maar ook een bos bloemen die besteld worden voor collega’s. Als teamleider werk ik zoveel mogelijk mee in de operatie, maar ik zorg er vooral voor dat het team goed draait.”

Modern leiderschap

“Ik hou van modern leiderschap. Ik voel me geen leider, maar noem mezelf liever coördinator. Veranderingen maak ik samen met mijn team en niet alleen. Ik ben van mening dat je mensen moet inzetten op hun kracht. Als ze doen waar ze goed in zijn, stralen ze het meest. Mijn team bestaat uit 10 mensen, met ieder een ander karakter. Het is een hele fijne open sfeer, waarin iedereen hun ambities, gevoelens en zorgen kan uiten. Dat maakt me trots, want ik wil graag een sfeer creëren waar werknemers kunnen groeien. Niet alleen in hun werk, maar ook in zelfvertrouwen.”

Een fijne, open sfeer

“Voordat ik bij Alliander kwam werken heb ik bij twee andere netbeheerders gewerkt, maar Alliander stond bovenaan mijn lijst! In mijn vorige functie werkte ik al regelmatig samen met werknemers van Liander en dat beviel me goed. Toen ik voor een werkbezoek langsging bij het hoofdkantoor in Arnhem, dacht ik ‘ja, hier wil ik werken’. Ik vond dat Alliander een fijne, open sfeer uitdraagt. Het voelde heel gemoedelijk allemaal.”

Zijn wie je bent

“Toen mijn vriend bij Liander solliciteerde en aangenomen werd, kon ik niet achterblijven. Dus ik ben hem kort daarna achterna gegaan. Ondanks dat ik weinig ervaring had met de afdeling inkoop klikte het meteen goed en kon ik snel aan de slag. Ook mijn manager is een heel open en menselijk persoon, die verder kijkt dan naar wat hij op papier ziet. Dat heeft natuurlijk ook zijn weerslag op het team en maakte dat ik me direct thuis voelde. Wat ik mooi vind, is dat het gevoel dat ik had toen ik hier het gebouw binnenliep, overeenkomt met de werksfeer die ik nu ervaar. Dat je mag zijn wie je bent.”

“Gender is voor mij van ondergeschikt belang”

Mijn ‘label’

“Als ik mezelf een label moet geven, dan noem ik dat panseksueel. Ik heb eigenlijk nooit stilgestaan bij mijn seksualiteit, dus daarom hou ik niet erg van het labeltje. Ik ben in mijn directe omgeving ook nooit uit de kast gekomen. Toen ik begin 20 was, werd ik verliefd op een vrouw. Voor mij was dat niet bijzonder en ik liet dat gewoon bestaan. Ik belde mijn vader, omdat ik nog een andere relatie had en advies wilde over het beëindigen hiervan. Het enige wat hij zei toen hij ontdekte dat het om een vrouw ging was: weet je het zeker? Ja dat wist ik. Dus dat was mijn ‘coming-out’.

“Panseksueel betekent voor mij dat ik val op een persoon en niet op een geslacht. Daarin verschilt het met biseksueel. Ik ben nu samen met een man en daarvoor ben ik getrouwd geweest met een vrouw. Gender is voor mij sowieso van ondergeschikt belang. Ik ben vrouw en voel me vrouw, maar ik ben bijvoorbeeld niet elke dag heel vrouwelijk. Als kind speelde ik ook met allerlei speelgoed. Ik zag niet dat iets voor jongens was of iets voor meisjes. Dat hebben mijn ouders mij gelukkig ook niet meegegeven. Dat is iets wat ik nu ook heel belangrijk vind voor mijn bonuszoon. Hij vindt het fantastisch om met mij jurken te shoppen of hakjes te dragen. Soms vraagt hij of dat hem ‘raar’ maakt. Maar dat is het beeld van de maatschappij. Hij vindt een jurk soms gewoon mooi en daar is niks raars aan!”

Mijn ‘coming-out’ bij Alliander

“Net als dat ik in mijn directe omgeving nooit een coming-out heb gehad, heb ik hier binnen mijn werk er ook geen punt van gemaakt. Ik ben wie ik ben en ik ben daarom niet minder of anders dan een ander. In een groot team overleg noemde ik, tussen neus en lippen door, mijn ex-vrouw. Eén collega is hier later op teruggekomen en vroeg ‘hoorde ik dit nou goed? Want je hebt nu een vriend toch?’ Verder vond niemand het gek. Denk ik. Wellicht dat het op andere afdelingen anders is, dat weet ik niet. Maar in mijn team is het nooit een issue of een ding geweest. Het zou ook nog kunnen dat iemand uit mijn team dit nu leest en denkt ‘oh dat wist ik niet eens’.”

Het belang van een veilige omgeving

“Ik voel me volledig op mijn plek bij Alliander en ik voel dat er ruimte is om mezelf te zijn. Maar dat betekent niet dat er niks beter kan. We hebben een pride groep, maar die wordt niet actief gepromoot. Ook mag van mij de regenboogvlag vaker uitgehangen worden. Bijvoorbeeld toen in Rotterdam laatst een demonstratie was tegen een voorleesmiddag door Drag Queens. Dat trok ik mij ontzettend aan.”

“Een hele goede vriend van mij is Drag Queen en je onveilig voelen in deze maatschappij is voor mij een van de ergste dingen. Het is eng om over straat te lopen en te weten dat er elk moment iets kan gebeuren wat je leven in gevaar brengt of je leven voorgoed kan veranderen. Die onveiligheid heb ik ook gevoeld toen ik met mijn ex-vrouw over straat liep en die ik überhaupt voel in deze maatschappij als vrouw zijnde. Ik vraag mensen niet om te begrijpen hoe het is om bijvoorbeeld bi, pan, queer of trans te zijn, maar als je één keer die onveiligheid zou kunnen voelen, dan weet ik zeker dat je blik veranderd. Hier kan ik ook fel over zijn. Zelf heb ik een dikke huid en maakt het me niet uit wat je van me vindt, maar mijn geliefden wil ik voor haat en angst beschermen. Voor mijn goede vriend in drag of voor mijn bonuszoon in zijn mooie jurk, daar ga ik voor op de barricades staan.”

Lees meer verhalen

2 augustus 2023 Testimonial

“Ik voel nog steeds een drempel om tegen mensen te zeggen dat ik een vriend heb”

De energietransitie. Die maken we mét iedereen en vóór iedereen. Bij Alliander zijn we dan…
Lees verder
31 juli 2023 Testimonial

“Bij mijn team ‘uit de kast komen’ was een van de engste dingen die ik heb moeten doen”

De energietransitie. Die maken we mét iedereen en vóór iedereen. Bij Alliander zijn we dan…
Lees verder
1 augustus 2023 Testimonial

“Mijn privéleven ziet er anders uit dan die van mijn collega’s”

De energietransitie. Die maken we mét iedereen en vóór iedereen. Bij Alliander zijn we dan…
Lees verder