Agender en LHBTIQA+ acceptatie
“Waar ik me drukker om maak en me feller over uitspreek is de acceptatie van LHBTIQA+ binnen Alliander. Er is nog wel eens discussie of polyamorie onder LHBTIQA+ valt, maar voor mij persoonlijk voelt dat niet zo. Omdat ik mij identificeer als hetero. Als ik over straat loop met mijn vrouw of vriendin hoef ik me niet direct zorgen te maken om mijn veiligheid. Wat bij niet hetero mensen vaak nog wel het geval is. De reden dat ik me er veel over uitspreek is vanwege mijn oudste kind, die Agender is. Dat betekent genderloos. Geen jongen/man en geen meisje/vrouw. Het wordt nog wel eens verward met non-binair. Maar als non-binair kan je je juist mannelijk en vrouwelijk tegelijk voelen of beide, terwijl bij Agender je je identificeert met geen van de geslachten. Veel mensen in mijn sociale omgeving zijn transgender, non-binair of wijken anderszins af van de ‘norm’. De gesprekken met mijn collega’s gaan dus ook regelmatig over hen, omdat zij een groot onderdeel zijn van mijn leven.”
“Acceptatie is het begin van alles”
Voor mij zijn mensen zichzelf en geen label. Liefde is liefde en iedereen is gelijk. Toch stuit ik op werk wel eens tegen onbegrip. ‘Woke-gedoe’, of ‘ze is toch gewoon je dochter?’, zijn opmerkingen die ik regelmatig heb gehoord. Mijn kind kiest, onder andere, voor de aanspreekvorm ‘het’, en sommige collega’s lieten mij weten dat ze dat wel erg raar vonden of ‘niet vonden kunnen’. Dit soort opmerkingen doen pijn. Ik wil benadrukken dat zij niet ‘fout’ zijn, want het zijn echt goede mensen die over het algemeen heel tolerant zijn. Die opmerkingen komen vaak vanuit onwetendheid. Onbekend maakt onbemind. Ik wil ook dan graag het gesprek aangaan, maar merk dat ik snel in de verdediging schiet. Daarom heb ik onze interne pride groep benaderd of zij kunnen helpen om het gesprek te voeren over gendergelijkheid binnen de organisatie. De maatschappij verandert en als bedrijf moeten we meegroeien. Het is een onderwerp waar je niet meer omheen kán als je een modern bedrijf wilt zijn. Mijn collega’s hoeven het echt niet allemaal te snappen, of leuk te vinden, maar wel te accepteren dat het er is. Niet alleen voor mij als vader van een Agender kind, maar ook voor collega’s die zich anders identificeren dan cisgender of hetero. Acceptatie is het begin van alles en als bedrijf kun je daar een grote rol in spelen.”
“Binnen Alliander wordt er al veel aan diversiteit gedaan, maar het zou nog een stap verder kunnen, vind ik. Ik vind het persoonlijk al heel mooi als de regenboogvlag buiten hangt. Die zou er voor mij eigenlijk wel altijd mogen hangen en niet alleen op bepaalde momenten. De pride groep en de afdeling Diversiteit, Inclusie en Gelijkheid (DIG), zijn momenteel bezig met mijn vraag, dus ik ben benieuwd hoe ze dit op gaan pakken.”