Modulair bouwen als IKEA kast
“We ontwikkelen en beheren bouwstenen voor gebruikers. Dit kunnen netontwerpers zijn, engineers en monteurs maar bijvoorbeeld ook aannemers of onze collega’s van bedrijfsvoering. Binnen ons team is het belangrijk te begrijpen wat deze gebruikers nodig hebben en dat omzetten in bouwstenen. De energietransitie is in volle gang. We moeten jaarlijks vier keer meer productie draaien om de netten klaar te maken om de doelen van het klimaatakkoord in 2030 te bereiken. En dat terwijl er meer druk is op kosten, en omstandigheden om te bouwen moeilijker worden, denk aan PFAS, NIMBY (not-in-my-backyard) en ruimtegebrek. Waarbij we tegelijk ook nog eens willen digitaliseren en verduurzamen. Modulair Bouwen helpt ons die doelen te realiseren.”
Op dit moment laat strategisch beleid nog veel ruimte voor interpretatie toe. Deze verschillen zorgen voor onduidelijkheden in het veld en in sommige gevallen zelfs voor vertraging van nieuwbouwprojecten. “Het werkpakket neemt zodanig toe dat het slimmer is om de technische complexiteit centraal te organiseren”, legt Wouter uit. “Wij willen toe naar een Plug & Play methode van ons nieuwbouw werkpakket. Wij hebben ons werk goed gedaan als alle gebruikers met de juiste bouwstenen sneller en efficiënter kunnen realiseren, mét een betere kwaliteit dan voorheen. Standaard componenten die je samenstelt tot een voorgeprogrammeerd geheel. Ik vergelijk het wel eens met een IKEA PAX kast, lacht hij. “Maar dan zonder ruzie!”
“Nee, Modulair Bouwen is natuurlijk een stuk complexer dan een IKEA kast, maar de essentie is om alle intelligentie, zoals het op afstand bedienen van onderstations, in centrale bouwstenen te vatten en daarmee realisatieprocessen te vereenvoudigen.”
Een robuust net
“De keuzes die wij maken en het beleid dat wij voeren gaat niet over zoveel mogelijk assets in het veld leggen. Het gaat om de levensduur. Ik voel de verantwoordelijkheid om een functioneel en robuust net te ontwikkelen dat er over honderd jaar nog ligt. Door bouwstenen te ontwikkelen die goed bruikbaar zijn voor onze vakmensen binnen en buiten . En dat collega’s snel geholpen worden, als er iets ontbreekt of beter kan.”
“Soms lopen we tegen interessante cases aan. Zo hebben we bijvoorbeeld een case van een gasbuis in Amsterdam die niet meer in gebruik is. De Amsterdamse infrastructuur heeft weinig ruimte en het is lastig om tracés te vinden. Nu is er het idee om de oude gasbuizen te gebruiken om een nieuwe elektriciteitskabels in te leggen. Op het eerste oog lijkt dit een handig idee. Maar wat als er over vijftien jaar schade aan deze buis komt door graafwerkzaamheden?”