Modulair Bouwen: Een energienet ontwikkelen dat er over 100 jaar nog ligt

Wouter de Wit - Manager Modulair Bouwen en Productmanagement

Vijf jaar geleden stond hij met een aantal collega’s aan de wieg van Modulair Bouwen binnen Liander Asset & Productmanagement. Om daarmee de versnelling in te zetten die de energietransitie van ons vraagt.

En dat is gelukt. Nu Modulair Bouwen haar waarde heeft bewezen, is het zaak om snel op te schalen. Het werk binnen zijn team loopt zo snel op dat het tijd is voor uitbreiding. “Ik voel de verantwoordelijkheid om in korte tijd bouwstenen te ontwikkelen voor een goed energienet dat er over honderd jaar nog ligt”, aldus Wouter de Wit, manager Modulair Bouwen en Productmanagement.

Techniek & business doelstellingen

Wanneer Wouter ‘s avonds gaat hardlopen langs de Amstel, kijkt hij vaak naar het Alliander kantoor aan de Spaklerweg. Dat we elkaar straks weer kunnen zien op kantoor is zeker, maar voor afdeling Modulair Bouwen zal het team er na de lockdown een stuk anders uitzien.

“We groeien van een handvol beleidsadviseurs naar een compleet team met een stabiele bezetting. Vijf jaar geleden hebben we de afdeling Modulair Bouwen neergezet. Een beleidsafdeling in een nieuwe jas: van strategisch beleid naar standaard bouwstenen, die bruikbaar zijn voor onze netontwerpers en collega’s die buiten netten realiseren. Waarbij techniek en bedrijfsdoelstellingen als kosteneffectiviteit, kortere bouwtijden en extra maakbaarheid hand in hand met elkaar gaan. Dat betekent dat we op zoek zijn naar mensen die niet alleen technisch onderlegd zijn, maar ook op systeemniveau kunnen denken. Mensen die verantwoordelijkheid durven te nemen voor de bouwstenen van bijvoorbeeld een kabelverbinding, middenspanningsruimte of een heel onderstation .”

“Ik vergelijk het wel eens met een IKEA PAX kast, maar dan zonder ruzie.”

Wouter de Wit, Manager Modulair Bouwen en Productmanagement

Modulair bouwen als IKEA kast

“We ontwikkelen en beheren bouwstenen voor gebruikers. Dit kunnen netontwerpers zijn, engineers en monteurs maar bijvoorbeeld ook aannemers of onze collega’s van bedrijfsvoering. Binnen ons team is het belangrijk te begrijpen wat deze gebruikers nodig hebben en dat omzetten in bouwstenen. De energietransitie is in volle gang. We moeten jaarlijks vier keer meer productie draaien om de netten klaar te maken om de doelen van het klimaatakkoord in 2030 te bereiken. En dat terwijl er meer druk is op kosten, en omstandigheden om te bouwen moeilijker worden, denk aan PFAS, NIMBY (not-in-my-backyard) en ruimtegebrek. Waarbij we tegelijk ook nog eens willen digitaliseren  en verduurzamen. Modulair Bouwen helpt ons die doelen te realiseren.”

Op dit moment laat strategisch beleid nog veel ruimte voor interpretatie toe. Deze verschillen zorgen voor onduidelijkheden in het veld en in sommige gevallen zelfs voor vertraging van nieuwbouwprojecten. “Het werkpakket neemt zodanig toe dat het slimmer is om de technische complexiteit centraal te organiseren”, legt Wouter uit. “Wij willen toe naar een Plug & Play methode van ons nieuwbouw werkpakket. Wij hebben ons werk goed gedaan als alle gebruikers met de juiste bouwstenen sneller en efficiënter kunnen realiseren, mét een betere kwaliteit dan voorheen. Standaard componenten die je samenstelt tot een voorgeprogrammeerd geheel. Ik vergelijk het wel eens met een IKEA PAX kast, lacht hij. “Maar dan zonder ruzie!”

“Nee, Modulair Bouwen is natuurlijk een stuk complexer dan een IKEA kast, maar de essentie is om alle intelligentie, zoals het op afstand bedienen van onderstations, in centrale bouwstenen te vatten en daarmee realisatieprocessen te vereenvoudigen.”

Een robuust net

“De keuzes die wij maken en het beleid dat wij voeren gaat niet over zoveel mogelijk assets in het veld leggen. Het gaat om de levensduur. Ik voel de verantwoordelijkheid om een functioneel en robuust net te ontwikkelen dat er over honderd jaar nog ligt. Door bouwstenen te ontwikkelen die goed bruikbaar zijn voor onze vakmensen binnen en buiten . En dat collega’s snel geholpen worden, als er iets ontbreekt of beter kan.”

“Soms lopen we tegen interessante cases aan. Zo hebben we bijvoorbeeld een case van een gasbuis in Amsterdam die niet meer in gebruik is. De Amsterdamse infrastructuur heeft weinig ruimte en het is lastig om tracés te vinden. Nu is er het idee om de oude gasbuizen te gebruiken om een nieuwe elektriciteitskabels in te leggen. Op het eerste oog lijkt dit een handig idee. Maar wat als er over vijftien jaar schade aan deze buis komt door graafwerkzaamheden?”

“Je kan Modulair Bouwen zien als een fabriek met meerdere productielijnen voor de ontwikkeling van modulaire bouwstenen”

Wouter de Wit, Manager Modulair Bouwen en Productmanagement

Technische integriteit

“Wat ik zelf mooi vind aan ons werk is dat heel veel functies te maken hebben met de bouwstenen. Denk aan technische functies als bedrijfsvoering, engineering, netontwerp, maar ook inkoop, duurzaamheid, digitaliseringlogistiek, IT, aannemers, en onze leveranciers buiten. We zijn daarom al lang geleden uit de silos gestapt. We ontwikkelen bouwstenen mét de gebruikers, en keuren ze goed met een multidisciplinair team van gemandateerde specialisten die namens hun achterban spreken. Altijd objectief en zelfbeschrijvend, om alle meningen om te zetten in een zuivere afweging. Vanuit alle disciplines, maar ook o.b.v. nettocontante waarde van investering. Daarnaast hebben we een transparante feedbackloop waarin iedereen, van monteur tot directeur, verbetervoorstellen kan indienen. Die technisch integriteit vind ik ontzettend belangrijk.”

Bouw mee aan het net van de toekomst

Voor het nieuwe team wordt gezocht naar beleidsadviseurs voor zowel elektrotechniek, bouwkunde en automatisering. Daarnaast wordt er gezocht naar productowners en technische programmamanagers. “Modulair Bouwen kan je zien als een fabriek met meerdere productielijnen voor de ontwikkeling en het beheer van modulaire bouwstenen. Elke productielijn bestaat uit beleidsadviseurs, technisch programmamanager en product owner die het, multidisciplinair team en kernteam aansturen. Samen met de specialisten uit operatie maken we de juiste bouwstenen en we verbeteren deze constant met alle feedback die er continu binnenkomt van gebruikers. We willen innovaties versnellen, zoals bijvoorbeeld mobiele middenspanningsstations (e-house), door deze ook als bouwsteen versneld inzetbaar te maken. Hiervoor zoeken we mensen die gewend zijn aan harde structuur met veel productie, maar aan de andere kant technisch integer en transparant kunnen werken. Je faciliteert dat iedereen vanuit de juiste rol en de juiste mandaat aan tafel zit, zodat we samen tot afgewogen beslissingen kunnen komen. We stappen af van elkaar overtuigen, maar we kiezen voor een gezamenlijke afweging en zetten specialisten in hun kracht.”

Zie jij jezelf al helemaal onderdeel worden het nieuwe team Modulair Bouwen en wil jij ook de bouwstenen van het energienet van de toekomst realiseren? Bekijk onze vacatures of neem contact op met onze recruiter.

Klik hier voor visie, strategie en gebruikerservaringen van Modulair Bouwen.

Join our team

Hoe kan ik je verder helpen?

Heb je een vraag of wil je eens kennismaken? Je kan ons altijd e-mailen of een berichtje sturen via LinkedIn, maar je kan ons nu ook gewoon WhatsAppen.

Profielfoto van recruiter
Vraag het via WhatsApp

Kom werken bij Modulair Bouwen

29 maart 2021 Testimonial

Modulair Bouwen “Wij ontwikkelen de bouwstenen voor de energietransitie”

Als zijn kinderen vragen wat voor werk papa doet, zegt zijn vrouw “papa zorgt ervoor…
Lees verder
25 maart 2020 Nieuws

Alliander werft door!

Alliander zet alle zeilen bij om ondanks de corona-crisis nieuwe technische en IT collega’s te…
Lees verder
18 maart 2020 Nieuws

Corona en je sollicitatie bij Alliander

Net zoals veel bedrijven werken de collega’s van Alliander op dit moment zoveel mogelijk thuis.…
Lees verder