Recruiter bij Alliander Elisa Huisman

Van verpleegster naar recruiter: Elisa Huisman

Elisa Huisman - Recruiter

Op haar 14e startte ze in de verpleging. Nu is Elisa recruiter. Kortom, een totaal andere baan, maar wel met een belangrijk raakvlak. Namelijk: mensen. “Ik werk echt het liefst met mensen.”

Hoe het voor Elisa was om als zij-instromer binnen te komen? Waarom ze de switch maakte? En hoe haar nieuwe werk bevalt? Dat vertelt ze in haar persoonlijke verhaal. Dus lees snel verder.

Elisa, jij hebt een carrière switch gemaakt. Vertel, wat voor een?

“Dat klopt. Van jongs af aan wilde ik al de zorg in en dus werkte ik vanaf mijn 14e al in de verpleging. In mijn werk zorgde ik met name voor de medicijnen en zorgplannen, de ochtendzorg, wondverzorging en contact met familie en andere disciplines. Door de enorme tekorten en bezuinigingen, lag de werkdruk hoog. Ik heb regelmatig gehad dat ik de hele dag had gewerkt, maar dat de nachtdienst niet kwam opdagen. Of dat er een dienst niet was ingevuld. Maar je werkt met mensen, dan kies je er niet ‘even’ voor om toch naar huis te gaan.

Dus maakte ik lange dagen en structuur in mijn rooster ontbrak ook vaak. Door dit alles merkte ik dat ik steeds meer moeite kreeg met het niet meer kunnen leveren van echte kwaliteitszorg. Juist de persoonlijke aandacht vind ik heel leuk en belangrijk. Ik was de laatste paar jaar op zoek naar wat ik wilde. Ik twijfelde of ik nog wel écht plezier had in mijn werk. Wat me opbrak was niet het harde werken, maar wel het verder kunnen kijken naar wat iemand echt nodig heeft. Met de jaren zag ik dit in de zorg achteruitgaan. Hierdoor sloot ik mijn dag steeds vaker met een schuldgevoel af.

“Er is altijd wel iemand die je kan en wil helpen.”

Elisa Huisman, Recruiter

Doordat mijn partner, net als mijn vader overigens, bij Liander werkt, liet hij mij de vacature van recruiter zien. “Is dit niet wat?”, vroeg hij aan mij. Dat was het zeker, dus heb ik op de vacature gereageerd. Dat was spannend, maar ergens voelde het ook heel goed.

Na 3 leuke sollicitatiegesprekken, heb ik ervoor gekozen de baan aan te nemen. Ook al had ik een klein stemmetje in mijn hoofd die vroeg waar ik mee bezig was. Dit was echt een grote stap voor me, maar ik ben zo blij dat ik hem heb genomen. Ik heb nu meer ritme en structuur, wat fijn is voor mijn gezin en ik werk nog steeds met en voor mensen.”

Hoe is het om als zij-instromer bij Alliander binnen te komen?

“Het is superleuk om hier te werken. Ik werk voor het recruitment team in ‘techniek binnen’. Beide zijn fantastisch. In het recruitmentteam had ik de eerste 3 maanden een buddy. Dat zorgde ervoor dat ik laagdrempelig mijn vragen kon stellen. Maar ook als ik geen buddy had gehad, was het alsnog goed gekomen hoor. Je kunt je vragen makkelijk in de groep gooien. Er is altijd wel iemand die je kan en wil helpen.

Dat geldt trouwens ook voor het hechte techniek binnen team. Omdat veel van de gezochte functieprofielen onbekend zijn voor mij, moet ik veel vragen stellen. Maar geen vraag is voor hen te gek. Dat hielp heel erg in mijn opstartfase die toch best wel een beetje spannend was. Want voor mijn gevoel was dit mijn eerste ‘grote mensen baan’, zo op kantoor.

Ik vind Alliander ook een mooie organisatie om voor te werken. Net als in de zorg ben ik nu super maatschappelijk betrokken. Niet alleen als het gaat om de energietransitie, waar we veel nieuwe collega’s voor zoeken. Maar ook omdat Alliander heel erg bezig is met diversiteit en inclusie. Dat vind ik belangrijk. Bij Alliander kan ik echt bezig zijn met de mens zelf.”

Vrouw achter bureau
Elisa op Alliander locatie Bellevue in Arnhem

“Ik was ook bang dat de sfeer heel anders zou zijn op kantoor. Gelukkig maakte ik me druk om niks en kon ik heel snel wennen aan mijn nieuwe werkomgeving.”

Elisa Huisman, Recruiter

Wat voor werkzaamheden doe je nu zoal?

“Ik focus me met name op de doelgroep ‘techniek binnen’. Hieronder vallen onder andere de rollen van engineer, projectmanager en werkvoorbereider. Die open vacatures komen mijn kant op. Ik zoek dan mensen op die bij Alliander passen. Hiervoor heb ik wel wat informatie nodig, want er zijn zoveel soorten engineers. Die informatie haal ik dan op in het team. Wat voor opleiding moet er op het profiel staan? Met welke programma’s moeten ze kunnen werken? Hoe kleiner ik de zoekopdracht kan maken, hoe groter de kans dat ik de juiste kandidaat vind.

Maar ik doe veel meer dan dat, ook buiten het recruitmentspectrum. Ik reageer ook namens Alliander op reacties die binnenkomen op onze social media berichten. Heeft iemand een vraag? Over een functie bijvoorbeeld? Ik zorg ervoor dat er een reactie op komt.

En, niet te vergeten, ik stond laatst op de Nationale Carrièrebeurs. Dat was echt superleuk. Ik mocht geïnteresseerden informeren en verder helpen. Zolang het maar met mensen is, heb ik het al snel naar mijn zin, haha. Zo’n event is echt een mooie aanvulling op mijn werkweek. Dus toen werd gevraagd of ik ook wil helpen met het organiseren van toekomstige evenementen, heb ik natuurlijk ‘ja’ gezegd. Zo ben ik sinds kort ambassadeur events voor techniek binnen.

“Ik vind het mooi dat ik met de competenties die ik in de zorg heb opgedaan, nu een bijdrage kan leveren aan de energietransitie.”

Elisa Huisman, Recruiter

Zie je een relatie tussen je oude werk in de verpleging en je huidige werk als recruiter?

“De rollen zijn nauwelijks te vergelijken, afgezien van het feit dat ik met mensen bezig ben. Ik zou ook niet kunnen werken zonder mensen. Daar zou ik doodongelukkig van worden. Lekker luisteren en kletsen. Ik was ook bang dat de sfeer heel anders zou zijn op kantoor. De collegialiteit, de humor. Gelukkig maakte ik me druk om niks en kon ik heel snel wennen aan mijn nieuwe werkomgeving.

Ook het maatschappelijke aspect hebben beide beroepen met elkaar gemeen. Maar dan wel op een totaal andere manier. In beide beroepen is de nood hoog. Ik vind het mooi dat ik met de competenties die ik in de zorg heb opgedaan, nu een bijdrage kan leveren aan de energietransitie. Beide werelden staan nooit stil.”

Vrouw achter bureau

Wat maakt de rol van recruiter nou zo leuk?

“Voor mij is alles nieuw. De werkzaamheden, de vorm waarin je contact hebt met mensen, alle verhalen die je hoort tijdens een sollicitatiegesprek. Ik kan daar zo van genieten. Daarnaast kan ik nog veel leren. Persoonlijke ontwikkeling wordt bij Alliander gestimuleerd en dus volg ik binnenkort de opleiding ‘social talent’ om mijn werk nog beter te kunnen uitoefenen.

Als recruiter heb ik veel doorgroeimogelijkheden. Meer dan in de zorg. Daar heb je voor veel dingen een nieuwe opleiding nodig. Nu kan ik makkelijker doorgroeien. Het is ook heel tof dat ik zelf invulling mag geven aan mijn rol. Zoals het stukje social media en events.

De techniek branche vind ik ook heel leuk. Ik loop wel eens mee met collega’s, waaronder met mijn vader, om echt een beeld te krijgen van waar iedereen mee bezig is. Hoe meer ik weet, hoe meer ik begrijp en hoe leuker mijn werk wordt. Ik merk wel verschil tussen de ‘vrouwenwereld’ in de zorg en de technische ‘mannenwereld’. Maar dat is voor mij geen probleem. Ik kan mij goed vinden in de duidelijke taal en doorpakken, daar hou ik wel van.”

Reden #19 Werk met maatschappelijke impact

Ik vind het heel mooi dat ik mag bijdragen aan de energietransitie. Hij is op dit moment in volle gang en er is nog veel te doen. Daar hebben we de juiste mensen voor nodig. Daar mag ik aan bijdragen en dat geeft een heel goed gevoel.

Wil jij net als Elisa werken bij Alliander? Bekijk onze vacatures. 

Lees meer verhalen van Alliander collega's

2 mei 2023 Testimonial

“Ik kijk vooral naar iemands verhaal”

Dat we een groot tekort aan technici hebben is geen geheim. Maar waar halen we…
Lees verder
Keten analist Qirion aan het werk in Duiven
20 februari 2023 Testimonial

“Ik draag echt bij aan de energietransitie”

Het werk dat ze nu doet, leerde ze niet tijdens haar opleiding elektrotechniek. Maar wel…
Lees verder
Man aan het tafelvoetballen op kantoor
19 april 2023 Testimonial

“Mijn laatste opdracht paste perfect bij mij”

Zijn nieuwe baan bij Alliander staat al op hem te wachten. Ook al is Gijs…
Lees verder